image


Bu geceyi diğer bütün zamanlardan üstün kılan özelliklerin başında, Allah’ın kullarına merhametinin en büyük nişanesi olarak indirilen ve 14 asırdır insanlığın ufkunu aydınlatan hayat rehberimiz Kur’an-ı Kerim’in bu gece indirilmiş olması gelmektedir. Rabbimizin, “Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.” (Kadir, 1) ayetiyle beyan ettiği üzere bu gece, yeryüzünün, sözlerin en güzeli, mümin gönüllerin şifası, insanlık için hidayet rehberi, hakikat ve hikmet kaynağı olarak indirilen son vahiyle buluştuğu gecedir.

Allah’ın sonsuz rahmetinin yeryüzünü kuşattığı bu esenlik gecesini, gafletle geçen yıllarımızın telafisi için bir fırsat olarak görmeli ve en verimli şekilde değerlendirmeliyiz. Öncelikle bütün hata ve günahlarımıza tövbe etmeli ve bir daha aynı yanlışlara yaklaşmama azmi ve bilinciyle Allah’tan af dilemeliyiz. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) bu mübarek gece ile ilgili olarak; “Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır”  buyurmuş ve bu gece; “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua etmemizi tavsiye etmiştir.

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi, Kur’an’la ilişkimizi gözden geçirmek, başta Rabbimiz olmak üzere kendimizle, çevremizle ve bütün kâinatla ilişkilerimizi tevhit, adalet, merhamet ve güzel ahlak üzere yeniden düzenlemek için önemli bir fırsattır.

Kadir Gecesi; Müslümanların Allah’ın rızasını kazanma yolunda gösterdikleri gayretlerin kıymet bulduğu, inananların ilahi lütuf ve nimetlere mazhar olduğu, mübarek gecedir. Bu geceyi ihya edebilmenin ilk yolu, bizi muhatap almış olan Vahyin aks’ini gönül aynamıza düşürebilmektir. İman ettikten sonra, kulluk binasının ilk tuğlası, Allah’ın ayetlerini hakkı ile anlamak, anlamlandırmak ve yaşama gayreti göstermektir.

Ramazan, kulluğun niyeti, Kadir gecesi hikmeti, bayram ise nimetidir. Bin aydan hayırlı, içinde güneşin doğuşuna kadar esenlikler ve ilahi muştular barındıran bu kutlu gecenin âbidi olabilmek, niyet ve hikmet tarlası olan kulluğumuzun, muhlis bir imanla yoğrulmuş nimetler hasadını tam manası ile derebilmekten geçer.

Hiç şüphesiz Sırat-ı Müstakim de yürümek, hep birlikte Allah’ın ipine tutunmak, tefrikadan kaçıp Allah’ın Rızasını gözeterek gönül aydınlığına kavuşabilmek, birlik ve beraberlik yolunda buluşabilmek için sadece afet zamanlarında değil rahat ve huzurlu olduğumuz dönemlerde de Allah’ı görüyormuşçasına ihsan yüklü bir kalp ile azami derecede gayret göstermeliyiz.

İlahi Kelam ile övülmüş bu mübarek gecenin Kadrine kavuşup, Rabbimizin muhabbet ve mağfiretine erebilmeyi diliyorsak; Allah’ın temizlenenleri, tevekkül edenleri, rızasına teslim olanları, adil olanları, adaletle davrananları, birbirinin hakkını gözetenleri ve Muhsinleri sevdiğini bir kez daha hatırlayalım.

Nedametle, bilerek yahut bilmeyerek işlediğimiz hata, yanlış ve günahlarımızdan arınmayı dilerken, içinde bulunduğumuz bu hassas süreçte teslimiyeti ve tevekkülü elden bırakmayalım. Adaletin kendi haklarımızı koruduğunu bildiğimiz gibi başkalarının da haklarını gözetmek olduğu bilinci içerisinde, can güvenliğimizi önemsediğimiz kadar başkalarının canını tehlikeye sokmamamız gerektiğini de unutmayalım. Dünyamızın birbiri ile dayanışmaya daha fazla muhtaç olduğu bu süreçte, bilelim ki; Kuran-ı Kerim iyilik edenlere Allah’ın rahmetinin pek yakın olduğunu müjdeler. Rabbimizin rahmetini umarak azabından korkarak dua ve niyazlarda bulunurken infakın her türlüsünü çoğaltalım. İhtiyaç sahibi olan kardeşlerimize karşı veren el, soran dil, gören göz olmayı ihmal etmeyelim.

Bu gece, içten ve samimi dualarımıza bütün insanlığı dâhil ederek kin, haset, nefret, korku, ümitsizlik ve ötekileştirmenin olmadığı; güven, sevgi, saygı, kardeşlik ve dayanışmanın hâkim olduğu bir hayatın ve dünyanın inşası için çalışma azmimizi yenilemeliyiz. Bunu başarabildiğimizde, gönüllerimize huzur ve inşirah, hanelerimize sekinet ve bereket, toplumsal hayatımıza merhamet ve adalet egemen olacak; yeryüzü, İslam’ın ideali olan esenlik yurduna dönüşecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, milletimizin ve İslam âleminin Kadir gecesini tebrik ediyor; yüce Rabbimizden, oruçlarımızı ve tüm ibadetlerimizi kabul buyurmasını; bu gecenin, İslam âleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna, sağlık ve sıhhatine vesile olmasını niyaz ediyorum. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *