image

"Qurna Kurdi" isimli mobil uygulama, Android telefonların Play Store'unda yerini aldı.

Uygulamanın öncüsü Roni Bedirhan, İLKHA'ya yaptığı açıklamada Play Store'da bir çok dilde seslendirmesi yapılan Kur'an-ı Kerim mealinin olduğunu ancak Kürtçe dilinin eksik olduğunu fark ettikleri söyledi.

Kur'an-ı Kerim mealinin Kürtçe seslendirme uygulaması fikrinin nasıl oluştuğunu anlatan Roni Bedirhan, "Arkadaşlarımdan biri geçen yıl Ramazan ayında Kürtçe Kur'an-ı Kerim mealini dinlemek istedi. Mobil uygulamaya baktığı zaman Kürtçeyle ilgili böyle bir uygulamanın olmaması üzerine bu fikir ortaya çıktı. Arkadaşımız gelip bizimle bu fikri paylaşınca biz de 'Madem böyle bir eksiklik var, biz de bu eksikliği kendi imkanlarımız ölçüsünde dolduralım.' dedik ve kararımızı vererek araştırmalarımızı yaptık. Seslendirme için ise Kürtçe sesi güzel olan bir arkadaşımızı ayarladık. 3-4 aylık büyük bir emek vererek sesini kaydedip, bu Ramazan ayında çalışmamızı tamamlayarak yayımladık." dedi.

Bedirhan, uygulamada Kur'an'ın orijinal dilinde de hem okunup hem dinlenebileceğini kaydetti.

"Bu çalışmamızı Sorani ve Zazaki lehçesiyle de geliştirerek çıkarmayı düşünüyoruz"

Bilinmeyen kelimeleri sarı renkle belirttiklerini ve anlamlarını açıkladıklarını söyleyen Roni Bedirhan, bilinmeyen Kürtçe kelimelerin de bu şekilde öğrenilebileceğine dikkat çekti.

Bedirhan, "Önümüzdeki zamanda bu çalışmamızı Sorani ve Zazaki lehçesiyle de geliştirerek çıkarmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Uygulamanın isminin "Qurana Kurdî" olduğunu belirten Bedirhan, uygulamanın şimdilik sadece android telefonlarda indirilebileceğini hatırlattı.

Bedirhan, "Biz bu çalışmayı gönüllü olarak yapıyoruz. Hiçbir maddi beklenti içinde değiliz. Biz istedik ki halkımız Allah'ın kelamını dinlemek istediğinde böyle bir imkân elinin altın da bulunsun. Hedefimiz halkımız içinde Türkçe bilmeyen kişilere hitap etmektir. Çünkü, dedelerimiz ninelerimiz hâlâ Türkçe ya da Arapça bilmiyor. Kur'an-ı dinlemek istediklerinde kendi dilinden dinlesin." diye konuştu.

"Bu uygulamayla büyük bir eksikliği doldurduk, inşallah amacımıza ulaşmışızdır"
Kürtçe meal seslendirme içeren böyle bir uygulamanın şu ana kadar olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyleyen Bedirhan, uygulamayı Ramazan ayına yetiştirerek hedeflerine ulaştıklarını söyledi.
Bedirhan, "Çalışmamızı yayımladıktan sonra gerçekten olumlu tepkiler aldık. Tahminimizden daha güzel yorumlar aldık. Böyle bir çalışma Kürtçe diliyle yoktur. Bu yüzden bu çalışmamız orijinaldir. Youtube'ta da buna benzer birkaç çalışma vardı ama mobil uygulama değildi. Bu uygulamayla hem Muhafazakâr hem de seküler kesimden çok iyi tepkiler aldık. Bu uygulamayla büyük bir eksikliği doldurduk. İnşallah amacımıza ulaşmışızdır." dedi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *