image

NASA’nın Perseverance keşif aracı ile Mars'a gönderilen MOXIE cihazı, atmosferden karbondioksiti çekip saf oksijen üretmeyi başardı.

MOXIE adı verilen aygıt, atmosferin yüzde 95'ini oluşturan karbondioksitteki seyrek miktardaki oksijen moleküllerini elektroliz yöntemi ile yüksek ısıya maruz bırakarak ayrıştırdı.

Adının açılımı 'Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi' anlamına gelen MOXIE yaklaşık 5 gram oksijen üretti. Bu da bir astronotun uzayda yaklaşık 10 dakika ihtiyacı olan oksijen miktarına eş değer.

Mars atmosferinin yaklaşık yüzde 95'i karbondioksitten, geri kalan yüzde 5'lik kısım ise moleküler nitrojen ve argondan oluşuyor.

Mars atmosferinden oksijen çıkarılması; astronotların kullanabileceği hava elde edilmesi ve roket yakıtında kullanılabilmesi açısından kritik öneme sahip.

Zira oksijen tankı, uzay gemisinde çok yer kapladığından astronotların yanlarında yeterince oksijenle Mars'a gitme ihtimali düşük.

İnsanlı bir keşif misyonunun Mars'a gönderilebilmesi için çok fazla miktarda oksijene ihtiyaç duyuluyor. Bu oksijen astronotların nefes almasında ve Dünya'ya geri dönüşte füzelerin ateşlenmesi için gerekiyor.

NASA'nın hesaplamalarına göre dört astronotun Mars yüzeyinden havalanabilmesi için 7 ton yakıt ve 25 ton oksijen gerekiyor. İki astronot için ise bir yıl boyunca gerekli olan oksijen miktarı bir ton olarak hesaplanıyor.

MOXIE'nin Mars'ta oksijen üretme kapasitesinin saatte 10 grama ulaştırılması hedefleniyor. Bilim insanları ayrıştırıcıyı gezegenin farklı kesimlerinde iki yıl boyunca farklı hava şartlarında dokuz defa daha denemeyi planlıyor. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *