image

Batman Hasankeyf ilçesinde 2014 yılında Dicle Nehri üstünde inşa edilen 14 ayaklı köprü, 1001 metrelik uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun köprülerinden biri olarak hizmete girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da video konferans yöntemiyle bağlandığı törene katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından köprünün açılışı gerçekleştirildi.

Açılış öncesi bir konuşma yapan Bakan Karaismailoğlu, Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat yolu üzerinde yer alan Hasankeyf-2 Köprüsü’nü, Güneydoğu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Batman’a kazandırdıklarını söyledi.

Karaismailoğlu, “Yaptığımız ulaştırma yatırımlarıyla, doğu-batı, kuzey-güney demeden yurdun her köşesine medeniyet götürülmüş, halkımızın hayatına bereket katılmıştır. Bugün de bir başka eserle, Batman’da, kıymetli vatandaşlarımızın huzurundayız. Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat Yolu üzerine bir altın halka gibi nakşettiğimiz Hasankeyf Köprüsü’nü hizmete açıyoruz.” dedi.

“YILLIK TOPLAM 29 MİLYON LİRALIK TASARRUF ELDE EDECEĞİZ”

Dicle Nehri üzerine inşa ettikleri Hasankeyf-2 Köprüsü’nün 1001 metre uzunluğunda bölünmüş yol standardında ülkenin en uzun köprüleri arasında yerini aldığına işaret eden Karaismailoğlu, şöyle devam etti: “Üzerinde yaya yolu da bulunan köprümüzün en uzun ayak yüksekliği 90 metre, en geniş açıklığı ise 168 metredir. Köprümüzle birlikte, Batman, Mardin ve Habur Sınır Kapısı arasındaki bağlantı güvenli bir şeklide sağlanacaktır. Hasankeyf Köprüsü yöre halkımızın daha tasarruflu, daha ekonomik bir şekilde seyahat etmesini sağlayacaktır. Hasankeyf Köprüsü ile zamandan 20 milyon lira, akaryakıttan da 9 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 29 milyon liralık tasarruf elde edeceğiz.”

“BATMAN ÇALIŞMALARDAN NASİBİNİ ALMAYA DEVAM EDECEKTİR”

Yaptıkları her projenin çevresel sonuçları açısından da değerlendirildiğini vurgulayan Karaismailoğlu, “Hasankeyf-2 Köprümüz ile kısalttığımız mesafeler sayesinde, atmosfere 3 bin 895 ton daha az emisyon salınımı olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanım, 19 yıl önce başlattığınız, hiçbir coğrafi istisna tanımayan bütünsel kalkınma yolculuğunu muazzam bir gayretle devam ettiriyoruz. Hükümetlerimizin gösterdiği irade ile Güneydoğu illerimize de geçmişte tasavvuru çok güç olan bir yaşam kalitesi kazandırdık. Her ilimiz gibi Batman da bu hummalı çalışmalardan nasibini almıştır ve almaya devam edecektir.” diye konuştu.

“BÖLÜNMÜŞ YOL UZUNLUĞUNU 162 KİLOMETREYE ÇIKARDIK”

2003’te Batman’da sadece 15 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu on katın üzerinde artırarak, 162 kilometreye çıkardıklarını aktaran Karaismailoğlu, şunları söyledi: “Batman’da halen yapımı devam eden karayolu projelerimizin toplam maliyeti de bir milyar 914 milyon liradır. Böylelikle, Batman’ın çevre illerle ve Türkiye sathında oluşturduğumuz ulaşım sistemiyle bağlantıları güçlenmiştir. Vatandaşlarımızın işine, sofrasına bereket katacak daha nice projeyle Batman’ın ve tüm Güneydoğu illerimizin hizmetinde olacağız. Daha nice projeleri başarıyla hayata geçireceğiz. Her geçen gün ulaşım ve haberleşme projelerimizde yerli ve milli teknolojilerimizin, kaynaklarımızın ve bilgi birikimimizin payını artırmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanım, Hasankeyf Köprümüzün başta Batman olmak üzere, tüm ülkemize, hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan video konferans yöntemiyle törene bağlandı. Erdoğan’ın konuşmasının ardından Bakan Adil Karaismailoğlu, Batman Valisi Hulusi Şahin, Milletvekilleri ve protokolün katılımıyla Hasankeyf-2 Köprüsü’nün açılışı gerçekleştirildi.(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *