image

İş güvenliği kültürünün olmaması işçilerin hayatını tehdit ediyor. Büyük iş kazalarına, can ve mal kaybına yol açıyor.

Topluma iş güvenliği kültürünün kazandırılması gerektiğini belirten İş Güvenliği Uzmanı Yusuf Tekçe,  iş güvenliği kültür ve bilincin oluşması halinde kazaların büyük ölçüde önleneceğini söyledi.

Tekçe, çalışan kişilerin kendi davranış ve tutumlarına dikkat etmeleri ve makine teçhizatlarının olması gereken standartlarda olması halinde iş kazlarının yüzde 98’inin önlenmiş olacağını vurguladı.

İş güvenliğinin hem işçinin hayatını hem de işverenin malını koruduğunu ifade eden Tekçe, “İş güvenliği, işin yürütülmesi esnasında meydana gelebilecek tehlikeleri fark edecek, önceden tedbiri alacak, bir takım çalışmaları yapan bilimsel alandır. 6331 sayılı kanunda bunun uygulaması ve yönetmeliği vardır. Çalışanların ‘İşimizi aksatıyorsunuz’ kısmından ve işverenlerin ‘Bu ekstra bir külfettir’ dedikleri iş güvenliği aslında; işçinin hayatını koruyabilecek, işverenin de malını koruyabilecek bir alandır.” dedi.

“İŞ GÜVENLİĞİ TEDBİRİ ALINIRSA KAZALARIN YÜZDE 98’İ ÖNLENİR”

İş kazalarının tedbirlerle önlenebileceğini dile getiren Tekçe, “Biz sahaya girdiğimizde ve iş güvenliği tedbirlerini aldığımız takdirde iş kazalarının yüzde 98’i önlenir. İş kazalarının yüzde 70’i kişilerin yanlış davranışlarından kaynaklanıyor. Geriye kalan yüzde 28’i ise ortam ve makine teçhizatlarından kaynaklanıyor. Çalışan kişiler kendi davranış ve tutumlarına dikkat ederlerse ortam düzgün olursa, makine teçhizatları olması gereken standartlarda olursa iş kazlarının yüzde 98’i önlenmiş oluyor.” diye konuştu.

“RİSKLERİ İŞVEREN VE İŞÇİYE AKTARIYORUZ”

Konuşmasının devamında Tekçe, “Biz iş güvenliği uzmanları olarak sahaya girdiğimiz zaman nasıl bir tehlike ile karşılaşılabileceğini, nasıl zararlar görebileceklerini, risklerin neler olduğunu önceden aldığımız eğitimler nedeniyle işveren ve işçiye aktarıyoruz. Bu şekilde mallarının ziyana uğramasından, can kaybının yaşanmasından, yaralanma ve uzuv kayıplardan yüzde 98 oranında kurtulmuş oluyorlar.” ifadelerini kullandı. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *