image

En yoksul kesimin harcamalarının en az üçte birini ayırmak zorunda kaldığı gıda harcamaları bir önceki aya göre yüzde 3,2 oranında arttı. Gıda harcamalarında 2020 yılının tümünde bir önceki yıla göre ise yaşanan fiyat artışı yüzde 29,9 olarak gerçekleşti. 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması aralık ayında 3 bin 146 liraya çıktı.
Geçtiğimiz yılın aralık ayında ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatları da bir önceki aya göre, yüzde 5,2 oranında arttı. Süt ve süt ürünleri, yumurta fiyatlarında, yumurtadaki olağan dışı artışlar nedeniyle yüzde 2,6 oranında artış kaydedilen aralık ayında katı ve sıvı yağ fiyatlarındaki artış da yüzde 4,4 oldu.
Meyve fiyatlarının yüzde 6,2 oranında arttığı aralık ayında sebze fiyatlarında ise bir önceki aya göre yüzde 7,8 oranında oldukça hızlı bir yükseliş yaşandı.
Türkiye ekonomik açıdan zorlu bir yılı daha geride bıraktı. Covid-19 pandemisi ile birlikte ekonomik sıkıntılardan olumsuz etkilenen halk, elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, vergi oranlarının artması başta olmak üzere birçok alanda gelen zamlara tepki gösteriyor.
Doğalgazdan, elektriğe, emlak vergisinden motorlu taşıtlar vergisine kadar hayatın her alanında art arda yapılan zamlar, pandemi nedeniyle zor günlerden geçen halkı daha çok mağdur ediyor.
Zamlara tepki gösteren halk, hayat şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığına dikkat çekerek yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulunmasını istedi.
“HAYAT ŞARTLARI ÇOK ZORLAŞTI”
Yapılan zamların vatandaşları daha da zor duruma düşürdüğüne dikkat çeken Coşkun Yıldırım, “Hayat şartları çok zorlaştı. Enflasyon başını aldı gitti. Enflasyonun yüzde sıfır olduğu söyleniyor ama enflasyon yüzde 40’lara yaklaştı. Bugün aldığımız ürünü yarın alamıyoruz. Asgari ücret 2 bin 825 lira oldu. Bu maaş market alış verişimizi bile karşılamıyor. Çocuklarımıza kıyafet alamayacak duruma geldik. Sürekli ürünlere üst üste zam yapılıyor. Dün 26 liraya aldığım çocuk bezini bugün 30 liraya alıyorum. Zamlar başını almış gidiyor.” dedi.
“ÖNCELİKLE İŞSİZLİĞİN BİTİRİLMESİ LAZIM”
Zamlardan dolayı halkın zor durumda olduğunu belirten Zeki Budak, “Yapılan son zamlar acı vericidir. Hükümet istese bu zamları engelleyebilirdi. Asgari ücrete yüzde 25 oranında zam geldi. Şu anda Gaziantep’te bir adet ekmek 1 TL 50 kuruş oldu. İnşatta işçi olarak çalışıyorum. Bir hafta çalışıyoruz ama 10 gün iş olmadığı için çalışmıyoruz. Yaklaşık bir yıldan beri bu şekilde çalışıyoruz. Allah hepimize yardım etsin. Öncelikle işsizliğin bitirilmesi lazım. İşsizlik önlenmediği müddetçe zamlar engellenmez ve halk da rahat etmez. Elektrik, su ve ev kirası ile birlikte sadece aylık bin lira giderim var.” ifadelerini kullandı. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *