image

Tefecilerden ve tefecilikten kaynaklanan sorunların, ticari anlaşmazlıkların HÜDA PAR İl Başkanlığı olarak sık sık kendilerine de getirildiğini, kendilerinden çözüm istendiğini belirten Şahin, “ Bize bu konuda çok müracaat oluyor. Tefecilikten kaynaklanan ticari sorunlarını bize getiriyorlar. Bu tür sorunlar bayağı arttı. Tefecilik ne yazık ki şehrimizin huzurunu bozuyor.” Dedi.
Pandemi dolayısıyla ekonomik sıkıntıların arttığını, tefecilerin bunu fırsat bilerek mağdur insanları tuzağa düşürdüğünü vurgulayan şahin, “ İnsanlar ya mağduriyetten ya da maddi bir hedeflerini gerçekleştirmek için tefecilere başvuruyorlar. Borç para istiyorlar. Tefeciler de bunu fırsat biliyor. Sistemlerini kurmuşlar. 5 veriyorlar, birkaç ay sonra 7 istiyorlar. Tefecilerin ağına düşen insanlar genelde borç aldıkları parayı veremeyen insanlar. Borçları kabardıkça kabarıyor. Tefeciler verdikleri borcun üzerine sürekli faiz atıyor.” İfadelerini kullandı.
Tefecilerin tuzağına düşen insanların gün geçtikçe mağduriyetlerinin arttığını söyleyen Şahin, “ zamanlar sorunlar artıyor. Tefecilerin tuzağına düşen kişinin evinde huzursuzluk başlıyor, ailevi sorunlar oluyor. Eşler arasında huzursuzluk baş gösteriyor. Hatta adam borcunu ödeyemediği için çareyi evini, ailesini bırakıp kaçmakta buluyor. Böylece aileler dağılıyor, yuvalar yıkılıyor.” İfadelerini kullandı.
Tefeciliğin yaygınlaşmasının sebeplerinin çok olduğunu, maddi sebeplerin yanında manevi bozulmanın da etkili olduğunu vurgulayan Şahin, “ Bize göre tefeciliğin en büyük sebebi manevi yozlaşmanın artmasıdır. İslami yaşantı, İslami hassasiyet kalmayınca insanlar harama, günaha dikkat etmiyorlar. Allah’ın çizdiği sınırları önemsemiyorlar. Dünyevi amaçlarına ulaşmak için tefecilere başvurmaktan çekinmiyorlar. Daha mutedil, borçsuz, israftan uzak, huzurlu bir hayatı yaşamak varken, insanlar bunu tercih etmeyip daha lüks bir hayata kavuşma hırsıyla bu haram yola başvuruyorlar.” Dedi. 
İnsanların kendilerine göre daha iyi bir hayata kavuşma amacıyla bu kötü yola başvurduklarını söyleyen Şahin, “ Adam daha iyi bir evim olsun, daha yüksek bir model arabam olsun, daha lüks yaşayayım diye borç altına giriyor, sonra ödeyemeyince bu sıkıntılar yaşanıyor. Ya bankadan faizle para çekiyor ya da tefecilerin eline düşüyor.” Diye konuştu.
Bu durumu Batman’ın dindar, mütedeyyin halkına yakıştırmadıklarını ama gerçeğin bu olduğunu söyleyen Şahin, “ Bu sorunlardan ötürü HÜDA PAR Sulh Komisyonuna başvuran çok kişi oluyor. Halkımızı bu durumdan kurtarmak için herkesin üzerine düşeni yapması lazım. Özellikle müftülük, din adamları, İslami hizmetler yapan STK’lar bu konuda üzerlerine düşeni yapıp halkı bilinçlendirmeli. Yetkililerin bu anlamda müftülüğün, İslami STK’ların elini güçlendirmesi lazım.” Dedi. 
Yetkilileri göreve çağıran şahin, “Devletin kolluk kuvvetlerinin de halkın huzurunu bozan bu tür olaylara, tefeciliğe, tefecilere izin vermemesi lazım. Tefecilik Batman’da yüzlerce ailenin dağılmasına sebep oluyor. Yetkililerin bu tür şeyleri suç sayıp engellemesi lazım… İntiharlara, boşanmalara, ailelerin dağılmasına neden olan bu huzur bozucu ortamların mutlaka ortadan kaldırılması lazım… Batman halkına yazık oluyor.”

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *