image

Hasankeyf’in çalışmalar sonucunda tarihi dokusunun tahrip edildiği iddialarının tamamen algı olduğunu, tarihi eserlerin çoğunun korunduğunu belirten Kaymakam Öztürk, yeni Hasankeyf’i gelip görenlerin bunu anlayacağını ifade etti.
Baharla birlikte tüm çalışma ve projeleri bitirmeyi amaçladıklarını, yeşil bir Hasankeyf ortaya çıktıktan sonra turizm açısından bu antik kentin cazibe merkezi haline geleceğini vurgulayan Öztürk, pandemi sürecinden sonra büyük bir turizm dönemine gireceklerine inandıklarını kaydetti.
Taşınan ve yerinde kalan tarihi yapıların restorasyon çalışmalarının bitirilmesinden sonra Hasankeyf’e müthiş bir hava katacağını ifade eden Öztürk, herkesi çalışma sonrası Hasankeyf’i gelip görmeye çağırdı.
“TARİHİ MİRAS YOK OLDU SÖYLEMİ BİR ALGI YÖNETİMİDİR”
Hasankeyf’in binlerce yıl birçok medeniyete ev sahipliğini yaptığını aktaran Öztürk, “Hasankeyf 12 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir antik şehrimizdir. Her ne kadar bazı odaklar burada baraj yapılması sebebiyle ‘Hasankeyf sular altında kaldı. Tarihi miras yok oldu’ söylemi tamamen bir algı yönetiminden ibarettir. İnanıyorum ki onlarda bugün Hasankeyf’e geldiği zaman burada yapılan çalışmaları yerinde incelediği zaman görecekler ki devasa bir çalışma olmuş, devasa bir değişim ve dönüşüm hareketi içerisine girmiş bir Hasankeyf ile karşılaşacaklar.” dedi.
“KÜÇÜK SARAY ÇALIŞMA SONRASI KENDİNİ TAMAMEN GÖSTERECEK”
Konuşmasının devamında Öztürk şunları söyledi: “Büyük Saray’da bir restorasyon çalışması başlıyor. Küçük Saray’ın bir 5 metre yükselmesi çalışması şu anda masa üzerinde. Onun yükseltilmesiyle beraber o dolguların üstünde kendini tamamen gösterecektir. O kale bölgesi yeni Hasankeyf’e müthiş bir hava katacaktır. Bizim en önemli unsurumuz orası olacak. Bütün ziyaretçilerimizin akın etmesini beklediğimiz yer yine orası olacak.”
“HASANKEYF MÜZESİNDE BİN 453 ESER MEVCUT”
Su altından çıkan bütün tarihi eserlerin Hasankeyf Müzesinde sergilendiği bilgisini paylaşan Kaymakam Öztürk, şu anda müzede bin 453 eserin olduğunu, bu sayının daha da artacağını belirtti. Öztürk, müzenin bölgenin en iyi, kaliteli, estetikli ve tarihi enstrümana sahip olduğuna işaret etti.
“ÇALIŞMALAR TAMAMLANDIĞINDA HASANKEYF MÜTHİŞ BİR ÇEKİM MERKEZİ OLACAK”
Geçtiğimiz yıllarda eski Hasankeyf’ten büyük tarihi simgelerin taşındığını anımsatan Öztürk şöyle devam etti:
“Eşi benzeri görülmemiş bir teknolojiyle taşındı. Bunlar Arkeopark Kültür Alanı’mızda sergileniyor. Taşıma işlemleri son aşamaya geldi. Zannediyorum önümüzdeki yılın bahar aylarında Er-Rızk Camii de tamamlandığında orası müthiş bir çekim alanı olacak. Peyzaj projeyle birlikte oradaki eserler tamamıyla kendini göstermiş olacak. Şu anda peyzaj projeleri tam olarak tamamlanmadığı ve kurak görüntü de mevcutta bulunduğu için bu yapılan işlemlerin tam meyvesi görülmemiş oluyor, biraz arka planda kalıyor. Hasankeyf’teki bütün çalışmaların kendini göstermesi, bunu yeşil alanla beraber tamamladığımızda Hasankeyf müthiş bir çekim ve destinasyon merkezi olacak.”
“SUYUN SUNMUŞ OLDUĞU İLAVE İMKÂNLAR VAR”
İlçede suyun getirdiği birçok olanağın da mevcut olduğunu söyleyen Öztürk, “Barajla beraber barajın sunmuş olduğu imkânlarda bizim için artmış durumda. Tekne turlarına ciddi manada bir talep söz konusu. Özellikle şu anda hafta sonları tekne turlarıyla beraber ilçede yoğun bir kalabalık söz konusu. Suyun sunmuş olduğu ilave imkânlar var. Dalış, sualtı sporları, tekne, kano, parasailing gibi bunların bütün fizibilite çalışmaları yapıldı. Uygun olanların yakın zamanda profesyonel şekilde milletimizin hizmetine sunulmasını bekliyoruz. Doğa sporları var. Trekking güzergâhları oluşturuldu. Kaya tırmanışları, paraşüt uçuşları mevcut. El Cezire Bilim Parkı projemiz var.” ifadelerini kullandı.
“ESKİ HİKÂYESİYLE YENİ BİR HASANKEYF OLUŞTURULUYOR”
Hasankeyf’in özgün mimarisiyle ön plana çıkmış şehirlerden bir tanesi olduğunu belirten Öztürk, “Hasankeyf planlı şehirleşmenin Türkiye’de ortaya çıkan en güzel yerlerden bir tanesidir. Hasankeyf birçok imkânlar sunmaya başladı. Eski hikâyesiyle yeni bir Hasankeyf oluşturuluyor. Tarihinden almış olduğu ilham kaynağıyla birlikte bir hikâye yazıyor. Eserlerin taşınması, yeni yerinde sergilenmiş olması, suyun gelişi bunlar hep birbirleriyle bağlı olan unsurlar ve bir hikâyesi var. İnanıyorum bu değişim ve dönüşüm tamamladığında burada müthiş bir alan oluşacak.” dedi.
“LİMANLARIN MONTAJI SAĞLANDI”
Daha önce rüzgârın şiddetiyle kopan limanlara ilişkin de konuşan Öztürk, daha sağlam tekniklerle beraber 3 limanın da montajının sağlandığını, bir daha hiçbir sorunla karşılaşmayacaklarını ifade ederek limanların şu anda işlevsel vaziyette olduğunu dile getirdi. İLKHA


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *