image

Ceviz yetiştiriciliği yapan Vehbi Kaçmaz, sezon içerisinde yapılan faaliyetler ve yetiştirilen ceviz türleri hakkında bilgi verdi.

Ceviz yetiştiriciliği alanındaki faaliyetlerin mart ayında başladığını söyleyen Kaçmaz, "Çift sürme faaliyetinden sonra ilaçlamasını yapıyoruz. Alanda yabani otlara karşı tekrardan çift sürüyoruz. Bu işlemlerden sonra 3-4 ay boyunca hem sulama hem de gübreleme faaliyetini yürütüyoruz. Hasat zamanına kadar bu işlem devam ediyor. Hasat döneminde işçilerle beraber buraya gelip ağaçları silkeliyoruz. Topladığımız cevizleri torbalara istifleyerek toptancılara satıyoruz." dedi.

“TÜM DEZAVANTAJLARA RAĞMEN YERLİ CEVİZLERİ TERCİH EDİN"

Yerli ile yabancı türdeki ceviz arasındaki farklılıklara dikkati çeken Kaçmaz, "Bu yabancı tür ceviz ağaçları, geç çiçek açması dolayısıyla donlara yakalanmıyor. Fakat yerli ceviz ağaçlarında erken çiçek açması dolayısıyla don olaylarına yakalanma riski var. Ama her halükârda yerli cevizler daha iyidir. Çünkü cevizin içi önemlidir. Yerli cevizlerin içi doluyken yabancı türlerde tam tersidir. Yabancı tür cevizlerde iç doldurma sıkıntısı olduğundan dolayı beklentilerimize cevap vermiyor. Ondan dolayı içi boş olan cevizlerin satışı sıkıntılı oluyor." diye belirtti.

Ceviz bahçesinde çalışan tarım işçilerinden Fettah Yıldırım ise "Kasım ayı ortalarında cevizler olgunlaşınca sırıklarla dökümünü sağlıyoruz. Yere dökülen cevizleri toplayıp aralarında çürükleri eliyoruz. Topladığımız sağlam cevizleri torbalara dolduruyoruz ve bahçe sahibi de elde edilen mahsulün satışını gerçekleştiriyor." dedi. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *