image

Batman’da geçimlerini tarımla sağlayan köy sakinleri karnabahar hasadına başladı.

Birçok tarım ürünün yetiştirildiği Batman merkeze bağlı Balpınar (Girêsîra) beldesinde karnabahar hasadına başlayan çiftçiler, fiyatlardan memnun değil.  

Karnabahar üreticileri, girdi maliyetlerinin yüksek oluşu ve buna karşılık sebze fiyatlarının düşük olmasından şikâyet ederken fiyatların tatmin edici olmadığını söylediler.

Çiftçilik yapmanın günümüzde çok zorlaştığını, emeklerinin karşılığını alamadıklarını vurgulayan çiftçiler, yaşadıkları soruna bir çözüm bulunmasını istediler.

“HER ŞEYİN FİYATI İKİ KATINA ÇIKTI”

Maliyetlerinin geçen yıla oranla iki katı arttığını söyleyen çiftçi Mehmet Salih Işık, tarladaki ve tezgâhlardaki fiyat farkının yüksek olduğu söyledi.

Işık, “Şu anda tarladan karnabaharlarımızı topluyoruz. Karnabaharın fidanını 30 kuruştan alıyoruz. Bize dönümü 2 bin liraya mal oluyor. Karnabaharın kilosunu hal komisyoncularına 70 kuruşa veriyoruz marketlerde ise 2 ile 3 lira arasında satılıyor. Biz devletten yardım ve destek vermelerini istiyoruz. Geçen yıl gübrenin torbası 100 lirayken bu yıl 150 liraya yükseldi. Her şeyin fiyatı iki katına çıktı fakat bizim yerli ürünlerimizin fiyatı maalesef yerinde sayıyor. Bu durumumuza bir çözüm bulunmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ÇOĞU ÇİFTÇİ TRAKTÖR KİRALAYARAK TARLASINI SÜRÜYOR”

Bir diğer çiftçi Hasan Şeker, “Çamura rağmen rızkımız için çalışıyoruz. Masraflarımız çoğaldı. Gübre, mazot fiyatları, toprak ve araba kiraları yükseldi, işçilik zorlaştı. Her şeyin fiyatı çok yükseldi. Kolay kolay kimse bu işleri yapmıyor artık. Karnabahar fiyatı tarlada 50 kuruştan gidiyor. 1 traktörün fiyatı 300 bin lirayı geçti. Bir çiftçi artık bir traktör alıp tarlasını süremez oldu. Çoğu çiftçi traktör kiralayarak tarlasını sürüyor. Çiftçilik yapmak çok zor olmuş. Biz istiyoruz ki devlet çiftçilere yardımcı olsun, yoksa işimiz çok zordur.” dedi. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *