image

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Batman’da da pandemi dolayısıyla istihdam ve diğer ekonomik konularda bazı sıkıntıların yaşandığını belirten İŞKUR İl Müdürü Eviz, buna rağmen Batmanlı iş adamlarının boş durmadığını, imalat sektörünün çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Tüm Türkiye ile birlikte Batman’da da ekonomik sıkıntıların yaşandığını, istihdamın artırılmasında bir durgunluk olduğunu vurgulayan Eviz, buna rağmen ekonomik anlamda hareketliliğin durmadığını söyledi.

Özellikle tekstil sektöründe üretim, imalat ve istihdamın devam ettiğini ifade eden Eviz, bunda hükümetin desteklerinin de önemli katkısı olduğunu söyledi.

İŞKUR olarak çalışmalarını durdurmadıklarını belirten Eviz, 10 bine yakın kişinin hala İŞKUR bünyesinde çalışmakta olduğunu, devletin Batman’a bugüne kadar ekim ayı sonu itibariyle 175 milyon 159 bin TL gibi yüksek bir rakam destek olduğunu ifade etti.

Eviz, “Malumunuz 2020 yılı pandemi süreciyle birlikte işgücü piyasalarında da gerçekten sıkıntılı başladı ve hem kamuda hem de özel sektörlerde esnek çalışma yöntemlerine geçildi. Dolayısıyla istihdamın artırılması noktasında İŞKUR’da da kısmen artışların durumu stabil oldu. 2020, 2019’a göre daha az istihdam noktasında hareketlilik gözlemlenmektedir.” dedi.

“BATMAN MEDİKAL ÜRÜNLERİ ÜRETMEDE ÖNCÜLÜK ETTİ”

Pandemiye rağmen sektörlerin çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Eviz, “Genel olarak Batman gerek hizmet sektörü gerekse de imalat sektörü çalıştı. Pandemiye rağmen özellikle medikal ürünleri üretmede öncülük etti. Türkiye geneline de bu ürünleri gönderdi. Bu manada tekstil sektörünün önemli kısmı çalışmaya devam etti. Bu da tabi Kısa Çalışma Ödeneği, Sosyal Koruma Kalkanı çerçevesindeki hizmetlerden daha az insanın yararlanmasına sebebiyet verdi ve böylece hem işine devam etti hem de pandemiyle mücadele etti.” diye konuştu.

“ÖDEMELER DEVAM EDİYOR”

Faaliyetlerinin tüm hızıyla sürdüğünü vurgulayan Eviz, şöyle devam etti: “Gerek mesleki eğitimlerimiz, gerek özel sektörle işbirliği olarak yaptığımız işbaşı programlarımız da devam etmektedir. Yaklaşık 10 bin insanımız şu anda sahada İŞKUR’un işbirliği içerisinde gerek mesleki eğitim gerek işbaşı, projeler kapsamında İŞKUR’a bağlı olarak çalışmakta, eğitim görmektedir. Sosyal Koruma Kalkanı çerçevesinde de gerek Kısa Çalışma ödeneği gerek nakdi ücret desteği gibi hükümetin aldığı kararlar çerçevesinde ödemeler devam ediyor.”

“HATTA BAZI FİRMALARIMIZ İHRACAT POTANSİYELLERİNİ BİLE ARTIRDILAR”

Üretimin devam ettiğine işaret eden Eviz, “Batman’a bugüne kadar ekim ayı sonu itibariyle 175 milyon 159 bin TL gibi yüksek bir rakam destek oldu. Sosyoekonomik canlılıkta herhangi bir sorun görmüyoruz. Hatta bazı firmalarımız farklı hamlelerle ihracat potansiyellerini bile artırdılar. Yeni fabrikalarımız, yeni üretim yerlerimiz tüm hızıyla faaliyetlerine devam ediyorlar. İnşallah bu pandemi çok sorun olmasa bu üretimlerinin sonucunda da bizde onlarla işbirliği içerisinde istihdamlarımızı artırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

“BATMAN PANDEMİYİ POZİTİF KARŞILAYAN İLLERDEN BİRİSİDİR”

Projelerinin de devam ettiğini ifade eden Eviz, son olarak şunları kaydetti: “Bu sene içerisinde 5 bin insanımızı işe yerleştirdik. 7 bin kişi şu anda işbaşı eğitim programlarında çalışmaktadır. Engelli projelerimiz devam etmektedir. Kadınlara yönelik mesleki eğitim projelerimiz devam ediyor. ÇATOM, Halk Eğitim Merkezleriyle, ilgili kurum, kuruluşlarla 400’e yakın kursiyerimiz bu projelerde yer alıp hem ekonomik bir girdi sağlayacak hem de mesleki eğitime tabi olacaklar. Batman genel itibariyle gerek üretim sektöründe gerek hizmet sektöründe gerekse de sosyal psikolojik olarak pandemiyi pozitif karşılayan illerden birisidir.”

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *