image

Covid-19 pandemisinde yapılan çalışmalar, Coronavirus'ün solunum sistemimizin en önemli organı olan akciğerler üzerinde olumsuzluğa neden olarak nefes darlığı, solunum yetmezliği ve zatürre gibi önemli sorunlara yol açtığını gösteriyor.

Akciğer fonksiyonunu güçlendirmenin pandemi ile mücadelede ayrı bir öneme sahip olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz, dengeli beslenme düzeninin ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri tüketmenin akciğer enfeksiyonlarını önlemede kilit rol oynadığını ifade etti.

Özellikle C, E ve A vitaminleri ile selenyum gibi antioksidan bileşenlerin akciğer hücrelerini yok eden serbest radikallerin nötralizasyonuna yardımcı olarak akciğer hasarlanmasını yavaşlattığını ve akciğer sağlığının korunmasına katkı sağladığını hatırlatan Binöz, akciğer sağlığının korunabilmesi için önemli tavsiyelerde bulundu.

Elma, muz, domates, kırmızı lahana, zeytinyağı, yoğurt, pazı, sarımsak, balkabağı ve pancar'ın akciğer sağlığını korumada yardımcı olduğunu belirten Binöz, söz konusu besinlerin faydaları ile ilgili şu bilgilere yer verdi:

Elma; lif, flavonoidler, C, A, E vitamini ve potasyum gibi mineraller içeriyor. Yapılan çalışmalar; haftada 5 porsiyon ve üzerindeki elma tüketiminin akciğer fonksiyonunu geliştirmeye yardımcı olabileceğini gösterdi. Sigara içen bireylerde yapılan bir çalışmada da; elma tüketen kişilerin akciğer fonksiyonunda daha yavaş bir düşüş olduğu gösterildi.Muz; zengin potasyum içeriği, akciğer sağlığı, işlevi ve gelişmiş akciğer fonksiyonu için oldukça önemli. Domates; güçlü akciğer sağlığıyla ilişkilendirilen karotenoidlerden antioksidan özellik gösteren likopenin en zengin besin kaynakları arasında yer alıyor. Zeytinyağı; polifenoller ve E vitamini içeriğiyle antiinflamatuar antioksidan kaynağı olarak gösteriliyor. Yoğurt; protein, kalsiyum, fosfor ve B grubu vitaminlerinden zengin bir besin. Sarımsak; C vitamini, selenyum, potasyum ve kalsiyumdan zengin sarımsaktaki ana aktif bileşen olan allisin bağışıklık hücrelerini güçlendiriyor.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *