image

Batman Arama Kurtarma Ekibi (ANDA), İzmir’deki depremin ardından katıldıkları arama kurtarma çalışmalarını tamamlayıp kente döndü.

Geçtiğimiz cuma günü İzmir’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede Batman ANDA’ın 7 kişilik ekibi görev aldı. Arama kurtarma personelinden oluşan ekip Rıza Bey Apartmanı başta olmak üzere bölgede enkaz altında kalanları kurtarmak için yoğun bir çaba harcadı.

İzmir’de deprem bölgesinde çalışmalarını tamamlayıp Batman’a dönen ekip ANDA İl Temsilciliğinde arkadaşları tarafından karşılandı.

“HİÇ DİNLENMEDEN GÖREVİMİZE BAŞLADIK”

Deprem bölgesinde yaptıkları çalışmaları anlatan ekip lideri Ahmet Barış Akçal, “Daha önce Elazığ, Bingöl depreminde görev aldık. Bu depremlerde yaptığımız çalışmalarla kendimizi geliştirdik. İzmir’de meydana gelen deprem nedeniyle yaptığımız görevlendirmenin ardından gece hemen yola çıktık. Bin 500 kilometrelik yol yaptıktan sonra hiç dinlenmeden hemen görevimize başladık.” dedi.

“KELİMELER HİÇBİR ŞEYE SIĞMIYOR”

Enkaz altından birçok insanın sağ olarak çıkarılmasına yardımcı olduklarını, bunun da kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Akçal şöyle devam etti:

“Enkazda çalışınca belirli duygular yaşadık. Ekibim üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Kelimeler hiçbir şeye sığmıyor. Biz oraya gönüllü gittik. Oradaki insanlara yardım amaçlı gittik. Orada büyük bir iş başardığımızı düşünüyorum. Birçok insanın kurtarılmasına yardımcı olduk. Vefat edenleri enkazdan çıkardık.”

Depremden 91 saat sonra enkazdan 4 yaşındaki Ayda Gezgin’i sağ çıkaran arama kurtarma ekibinden Melek Işık ise yaşadığı o duygu dolu anları anlattı.

“O AN AYRI BİR DUYGUYDU”

Işık, “Kendi alanımızda görev yapıyorduk. O hengâmede ses duymak çok zor. Ne olduysa birden bire bir ses geldi. İHH’daki arkadaşlarla beraber indik baktık ki bebek sesi geliyor. Bebek sesinin geldiğini duyunca çok şaşırdık. Yorgunluktan dolayı halüsinasyon mu geçirdik diye düşündük. Sonradan sesi kestik ve Ayda’nın sesinin geldiğini duyduk. O an ayrı bir duyguydu. Artık duyguyu bir tarafa bırakıp Ayda’ya yönelmemiz lazımdı. Çünkü bir can var ve onu kurtarmamız lazım. Ayda’ya ulaşmaya çalışıyorduk ama onu göremiyorduk. Çünkü önünde çamaşır makinası vardı. Ayda arkasına sıkışmıştı. Başta küçük bir delik gördük, o delikten elimi uzattım Ayda’nın tenine değdi. Hala teni sıcacıktı. Ondan sonra Ayda bebeği kurtarmaya yönelik hummalı bir çalışma başladı. Daha sonra onu çıkardık, sapasağlamdı.” diye konuştu.

“ÇALIŞMALAR GÖNÜLLÜLÜK ESASLI”

Çalışmaları ve dernekleri hakkında bilgiler aktaran ANDA İl Temsilcisi Ender Taptik, “Ekipte öğrenci arkadaşlarımız, serbest çalışan arkadaşlarımız ve kamu kurumunda çalışan arkadaşlarımız da var. Yaklaşık 4 kişiyle başladık ama şu anda sayımız 30’u buldu. Gönüllülük esaslı, gelmek, katılmak isteyen herkese kapımız açık. İzmir’deki depremi ilk duyduğumuzda genel merkezimizle istişarelere başladık. Gitmek isteyen gönüllü arkadaşlarımızın hazırlık yapmalarını istedik. Hazırlıklar tamamlanınca akşam hemen 7 kişilik bir grupla yola çıkıldı. Çalışmalarda bize destek olan Vali Hulusi Şahin ve AFAD İl Müdürü Fevzi Bakır'a teşekkürlerimizi sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *