image

İTTİHADUL ULEMA'nın düzenlediği 5'inci Âlimler Buluşması'nda, Fransa'nın İslam düşmanlığı ve siyonist işgal rejimiyle yapılan normalleşme adımlarına tepkilerin yanı sıra Müslümanların salgın sürecini nasıl hayra çevirmesi gerektiğine dikkat çekildi.

İTTİHADUL ULEMA'nın 2015 yılından bu yana dünyanın bir çok yerinden değerli âlimlerin katılımıyla Diyarbakır'da gerçekleştirdiği "Âlimler Buluşması" programı bu sene pandemi sürecinden dolayı online (ZOOM) olarak düzenlendi.

Türkiye, İran, Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdün’den âlimlerin katıldığı büyük buluşma Rehber TV ve İTTİHADUL ULEMA ile İLKHA'nın Youtube hesabı üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Moderatörlüğünü Molla Mahmut Kılınç'ın yaptığı program Ebubekir Arslan'ın Kur'an tilaveti ile başladı.

Program İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı, Batmanlı âlim Molla Beşir Şimşek'in açılış konuşması ve yine Batmanlı diğer bir alim Molla Beşir Varol'un selamlama konuşmasıyla devam etti.

Şimşek, konuşmasında 5'incisini düzenledikleri Alimler Buluşmasının hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Coronavirus nedeniyle bu yıl Alimler Buluşmasını online düzenlediklerini hatırlatan Şimşek, salgının bir an önce son bulmasını Allah'tan niyaz etti.

Şimşek konuşmasının sonunda İzmir'deki depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır; yaralılara da acil şifa temennilerinde bulundu.

Programda HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam da bir tebrik mesajı verdi.

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Alimler Buluşmasının çok önemli ve değerli olduğunu söyledi.

Bu birlikteliğin mazlum halka bir ümit verdiğini belirten Sağlam, "İnşallah bu yaptıklarınız ümmetin bütün sıkıntı ve hastalıklarına deva olacaktır.  Ümit ediyorum her yıl hazırladığınız bu alimler buluşması  İslam ümmeti için hayır,  güzellik ve özgürlüğe vesile olur." temennisinde bulundu.

Sağlam, konuşmasının sonunda Alimler Buluşmasının Müslümanların uyanışı ve ümmetin özgürlüğü için bir başlangıç olması temennisinde bulundu.

Sağlam'ın mesajının ardından "Koronavirüs Sonrası Dini Hayat Ve Sosyal Yaşam" ekseninde sunumlar ve mülahazalar yapıldı.

İlk sunumu Kürdistan Alimler Birliği Başkanı Dr. Abdullah Veysi yaptı. Veysi, programda "Manevi yönden musibetlerin doğru anlaşılması (Musibetler esnasında yapılması gerekenler, bu tür musibetlerin sebebi ve ondan kurtulma yolları" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.Sosyolog

Daha sonra Sosyolog Abdurrahman Arslan, programda "Corona sonrası sosyal hayat; değişen toplum sosyolojisine karşı yeni yaklaşımlar ve alınması gereken tedbirler" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Kürdistan İslam Birliği (Yekgırtû) Genel Sekreteri Prof. Dr. Selahaddin Bahauddin, programda yaptığı konuşmada tarih boyuncu alimlerin etkilerinin büyük olduğunu, alimlerin Hazreti Muhammed'in dinini devam ettirenler olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Selahaddin Bahauddin'in sunumunun ardından katılımcılar kısa kısa mülahazalarda bulundu, verilen aranın ardından sunumların ikinci oturumuna geçildi.

Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komela İslami) Genel Başkanı Şeyh Ali Bapir, programın ikinci oturumunda "Beş Noktada/eksende Korona ve sağlıklı iletişim" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Bapir'in konuşmasından sonra diğer katılımcılar da birkaç dakikalık mülahazalarda bulundu.

Molla Abdulkuddus Yalçın'ın okuduğu kapanış duasının ardından, program sonucu fikir  birliğine varılan 6 maddelik sonuç bildirgesi Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce, Farsça ve Fransızca dillerine tercüme edildi. AHMET KÖLGE

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *