image

Gercüş’e bağlı Kozlu Köyünde telefon şebekesi çekmediği için vatandaşlar telefonla konuşma ihtiyaçlarını köyün dışındaki yüksek yerlere, tepelere çıkıp gidermeye çalışıyorlar. Akrabalarıyla, tanıdıklarıyla konuşmak, herhangi bir ihtiyaçlarını gidermek için yorucu bir yol yürümeleri gerektiğini belirten köylüler 21. Asırda bu ilkelliği kendilerine yaşatan yetkililere tepki gösterdiler.

Şebeke yoksunluğundan ötürü köyün içinde internetin de olmadığını vurgulayan köylüler, çocuklarının uzaktan eğitimden faydalanamadığını, mağdur olduklarını söyleyerek yetkililere çağrıda bulundular.

Gazetemiz muhabirine sorunlarını dile getiren köylüler seslerini duyurmaya çalıştılar.

TELEFONLA KONUŞABİLMEK İÇİN KİLOMETRELERCE YOL YÜRÜYORLAR

Çocukluğundan beri köylerinde bu sorunun yaşandığını belirten 44 yaşlarındaki İbrahim Keskin, “ Bu çilemiz uzun yıllardır sürüyor. Telefonla konuşabilmek için kilometrelerce yol yürüyoruz. Yüksek bir yer bulunca, tepelik yerlere çıkınca ancak konuşabiliyor. Çocukluğumdan beri bu böyle… Bu ilkelliğin son bulmasını istiyoruz. Köyümüze şebeke istiyoruz. Bu sorunu çözmek o kadar da zor değil. Yeter ki yetkililer sesimize kulak verip vurdumduymaz davranmasınlar.” Dedi.

UZAKTAN EĞİTİMDEN VE CANLI YAYINDAN FAYDALANAMIYORLAR

Pandemi nedeniyle okula gidemediklerini belirten Betül Keskin ise, “ Geçen yıldan beri okulumuz kapalı. Uzaktan eğitimle derslerime çalışmak istiyorum ancak şebeke olmadığı için ders çalışamıyorum. Uzaktan eğitimden ve canlı yayından faydalanamıyorum. Benim gibi köyde birçok öğrenci var. Büyük mağduriyet yaşıyoruz, civar köylerdeki arkadaşlarımızdan geri kalıyoruz.  Şebeke sorunu çözülürse biz de uzaktan eğitimden faydalanabileceğiz.” İfadelerini kullandı.

YAZ KIŞ, YAĞMURDA, KARDA TEPELERE ÇIKIP KONUŞMAK ZORUNDA KALIYORLAR

Acil bir iletişim ihtiyacı olduğu zaman yaz kış, yağmurda, karda tepelere çıkıp konuşmak zorunda kaldıklarını belirten Fatma Kaya, “ Bazen sağlık sorunları oluyor. Acil hastamız oluyor. Hastayı evde bırakıp kilometrelerce yürümek zorunda kalıyoruz. Bir telefon için tepelere çıkıyoruz. Sürekli telefona ihtiyaç oluyor. Eşim dışardayken, köy dışındayken bir ihtiyaç için evi, çocukları bırakıp tepelik yerlere çıkmak zorunda kalıyorum. Bazen yağmur oluyor, kar oluyor, ama yine de gitmek zorundayız. Dışarda akrabalarımız, tanıdıklarımız var. Başka yerlerde yaşayan… Onlarla konuşma ihtiyacı oluyor. Gerçekten çok sıkıntı çekiyoruz. Artık bu çilemizin son bulmasını istiyoruz.” Diye konuştu.

KÖYDEKİ ÖĞRENCİLER EBA’DAN FAYDALANAMIYOR

Şebeke olmadığı için EBA’ya girip ders çalışamadığını söyleyen Şükrü adlı öğrenci ise, “ İlkokula gidiyorum. Hastalıktan ötürü okulumuz kapalı. Bir yıldan fazla oldu. Derslerimi EBA üzerinden çalışmam lazım. Ama şebeke olmadığı için internet çekmiyor. EBA’dan faydalanamıyorum. Derslerimi çalışamıyorum. Köydeki diğer çocuklar da böyle… Derslerimden geri kaldığım için çok üzülüyorum.” Dedi. AHMET KÖLGE

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *