image

Uzaktan eğitime bir anda geçişle birlikte büyük bir rağbet gösterilen bilgisayar, laptop ve tablet fiyatlarında bir artış yaşandığını, internet ücretlerinin de ailelere büyük bir külfet oluşturduğunu belirten Sütçü, bu nedenle uzaktan eğitimin birçok öğrencinin mağdur olmasına neden olduğunu söyledi.

İmkânı elvermeyen tüm ailelere tablet dağıtılıp eğitim için zorunlu olan ihtiyaçların devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade eden Sütçü, sağlıklı çözümler üretmek için yoğun bir çalışma yürütülüp eğitimdeki aksaklıkların önüne geçmek için bir an önce teknik sorunların halledilmesi gerektiğini kaydetti.

Öte yandan Sütçü, ailelere de kontrolsüz internet kullanımında oluşacak tehlikeye karşı uyarılarda bulundu. Sınırsız internet kullanımının birçok tehlikesinin de asla göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Sütçü, bu durumda velilere her zamankinden daha büyük bir sorumluluk düştüğünü söyledi.

Ailelerin çocuklarını bu hususta bilinçlendirmesi ve hiçbir zaman kontrolsüz bırakmaması gerektiğine dikkat çeken Sütçü, internet yoluyla yürütülen eğitim çalışmaları için uygun saatlerin belirlenmesi gerektiğini belirtti.

“İNTERNET ÜCRETLERİ BÜYÜK BİR KÜLFET OLUŞTURMAKTADIR”

Uzaktan eğitim imkanını elde etmenin sadece bilgisayar veya laptop almakla da bitmediğinin altını çizen Sütçü şöyle devam etti: “Aylık internet ücretleri de birçok aile için büyük bir külfet oluşturmaktadır. Bedava verilen 8 GB internetin canlı derslerde kullanılamaması da ayrı bir sorun. Madem devlet olarak eğitim zorunlu tutulmakta o halde eğitim için zorunlu olan ihtiyaçların da devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Bedava verilen 8 GB internetin arttırılması ve canlı derslerde de kullanılmasına imkan tanınmalıdır. Hatta en doğrusu EBA ile ilgili tüm iş ve işlemlerde internetin bedava verilmesidir.”

“VELİLERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞMEKTEDİR”

İnternet tehlikesine karşı ailelere uyarılarda bulunan Sütçü, “Tabi bu sebeple internet hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelecek ve çocuklarımız çok büyük manevi tehlike ile karşı karşıya kalacaktır elbette. İnternet kontrolsüz kullanıldığında kaşıkla verip kepçeyle alan bir araçtır. Çocuklarımız derslerden geri kalmasın derken bir de bakmışız ki ya oyun bağımlısı haline gelmişler veya her türlü ahlaksızlığın sergilendiği reklam, müzik, film ve benzeri çirkinliklerle muhatap hale gelmişler. Allah korusun fakat bu ve bunun gibi birçok tehlikenin bizi ve çocuklarımızı beklediğini kesinlikle unutmamalıyız. Şu anda hemen her aile çocuklarının eğitimi için evine sınırsız internet çekerek bu tehlike ile karşı karşıyadır. Bu durumda velilere her zamankinden daha büyük bir sorumluluk düşmektedir. Çocuklarımızı bu hususta bilinçlendirmeli ve hiçbir zaman kontrolsüz bırakmamalıyız. İnternet yoluyla yürüteceği eğitim çalışmaları için uygun saatler belirlenmeli ve mümkün mertebe vakitsiz kullanımların önüne geçilmelidir.” diye konuştu.

“SIKINTILAR DAHA ÇOK SİSTEMLE ALAKALI”

Uzaktan eğitimin yeni tanıştıkları ve çok hızlı bir şekilde adapte olmaya çalıştıkları bir süreç olduğunu dile getiren Sütçü şunları söyledi: “Velilerimizin şikâyetçi olduğu hususların başında gelen teknik sıkıntılar çoğu zaman öğretmenle ilgili olmadığı, sistemle, internet bağlantısıyla alakalı olduğu halde öğretmene mal edilebilmektedir. Elbette teknik anlamda ve iletişimde sıkıntı yaşayan öğretmenler vardır ama biz bu sıkıntıların daha çok sistemle alakalı olduğunu düşünüyoruz. Milli Eğitim tarafından gerek uzaktan eğitim ile ilgili gerek formasyonla ilgili gerekli eğitimler veriliyor şüphesiz ancak uygulamada ve takibinde birçok eksikliğin olduğu da ayrı bir gerçek maalesef.”  

 “BİR AN ÖNCE TEKNİK SORUNLAR HALLEDİLMELİ”

Uzaktan eğitimin hiçbir zaman yüz yüze eğitim gibi sağlıklı olamayacağını kaydeden Sütçü şu ifadeleri kullandı: “Birçok şey değişse de binlerce yıldır eğitimin temelinde öğretmen, öğrenci ve sınıf üçlüsü vardır. En sağlıklısı da budur. Elbette uzaktan eğitim arzu edilen ve yüz yüze eğitimin yerine düşünülen bir sistem değildir ve olmamalıdır da. Ancak zorunlu olarak yürütülen bir eğitim öğretim sürecinde sözünü ettiğiniz gibi birçok dezavantaj mevcuttur. Bu sorunlar, telafisi zor sorunlar değil aslında. Sağlam teknik alt yapı oluşturulduğunda bu sorunların büyük ölçüde ortadan kalkacağını düşünüyorum. Bu sürecin uzun sürebileceği hesap edilerek teknik konularda daha sağlıklı çözümler üretmek için yoğun bir çalışma yürütülmeli ve bir an önce teknik sorunlar halledilmelidir.”

 “DEVLET BİRAZ DAHA CÖMERT OLMALI”

Son olarak öğrencilerin yaşadığı internet sıkıntısına ilişkin Sütçü, “GSM operatörlerine yoğun bir talep var. Hatta bu yoğun talebin, karşılanamaz duruma geldiğini de söyleyebiliriz. Milli Eğitim tarafından EBA için ücretsiz verilen internetin kullanılacağı alan operatörler tarafından değil bakanlık tarafından belirlenmektedir. Operatörler yapılacak anlaşmaların içeriğine aykırı hareket edemez. Bu konuda devletin biraz daha cömert olması ve internetin her öğrenci ve öğretmenin rahatlıkla kullanabileceği bir araç haline dönüştürülmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi.(İLKHA)

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *