image

Bölgemizin dağlık köylerinde yaşayan vatandaşlar, dedelerinden kalma imece usulüyle pekmez yapımını sürdürüyor.

Bağlardan toplanan üzümler, zorlu ve zahmetli bir uğraşın ardından pekmeze dönüştürülüyor. Toplanan üzümler, ezilerek suyu çıkarılıyor. Çıkarılan üzüm suyu, beyaz toprakla mayalanarak bidonlara konuluyor.

Bir müddet bidonlarda bekletilen mayalanmış üzüm suyu, büyük kazanlarda 290 dereceye varan sıcaklıkta saatlerce kaynatılıyor. Kaynatıldıktan sonra şişelere konularak satışa hazır hale getiriliyor.

Yıllardan beri köylerinde imece usulüyle pekmezin yapılışını anlatan çiftçilerden Erkan Özer, 70 yılı aşkındır doğal yöntemlerle pekmez yaptıklarını söyledi.

Özer, pekmez yapımını şöyle anlattı:  Üzümümüzü özellikle sonbaharın eylül ayında toplayarak getiriyoruz. Kazanlarda sıkarak suyunu çıkarıyoruz. Topraktan maya dediğimiz maddesinin katarak bidonlara koyuyoruz. Burada dinlendikten sonra, kaynayan kazanlarımıza koyuyoruz. Bu kazanlarda yaklaşık 290 derece sıcaklıkta kaynatıyoruz. Yani 100 litreyi kazana koyduğumuz zaman, yapılış haline gelene kadar 30 litre ancak kalabiliyor. Pekmezin yapılışı bu şekildir. Pekmez, şifadır özellikle kış aylarında soğuk algınlığına ve akciğer hastalıklarına faydalıdır. Bağlarımız dedelerimizden kalıyor. Tabii ki bunun yanında yeni bağlar oluşturuyoruz. 70 yılı aşkındır doğal yöntemlerle köyümüzde pekmez yapıyoruz. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *