image

Sulama malzemelerini satan esnaf, aşırı pahalılıktan ötürü çiftçi malzeme alımını azaltınca iş yapamaz hale geldi. Her yıl yaz sezonunda aylarca çiftçilere malzeme yetiştiremediklerini belirten sulama malzemeleri atıcısı Selim Bulsu, “ Bizim için yaz sezonu canlı geçiyordu. Özellikle sulama malzemelerini satış konusunda. Geçen seneler sezonumuz Ocakta başlayıp sonbahara kadar sürüyordu. Ama Pandemi bizi çok kötü etkiledi. Malzeme fiyatlarının aşırı yükselmesi işlerimizi düşürdü.  Bu sene Pandemi’den ötürü beşinci ayda işimiz biraz açıldı. Sadece iki ay sürdü. Ne biz bir şey yapabildik, ne de işçiler malzeme alabildiler.” Dedi.

Sattıkları malzemenin yerini dolduramadıklarını söyleyen Bulsu, “ Sattığımız malzemeyi aynı fiyata alamıyoruz. Ne biz kazanıyoruz, ne çiftçi kazanıyor. Malzeme fiyatı sürekli artıyor. Kısacası Pandemi hem esnafı hem de çiftçiyi çok kötü etkiledi. Geçen sene bir çiftçinin sera maliyeti 40-50 bin TL. iken bu sene maliyet 70-100 bin TL’yi bulmuş. Böyle olunca çiftçi serasından verim alamıyor, kazanamıyor. Çiftçi kazanamayınca bu zahmete de katlanmayı gereksiz buluyor, yükün altına giremiyor, serayı kapatıyor” ifadelerini kullandı.

KÖYLÜLER ARTIK SULAMA KUYUSU DA AÇMIYOR

Eskiden çiftçilerin kendilerinden yılda 200 civarı kuyu açma dalgıcı aldıklarını vurgulayan Bulsu, “ Salgın sonrası bu sayı 50’ye düştü. Köylü artık kuyu açamıyor. Sulama yapamıyor.  Haliyle biz de, çiftçi de iş yapamaz duruma düşüyoruz. Kuyu açma dalgıcı pahalı olunca alamıyor, biz de satamıyoruz. Bu durum çiftçinin ekonomik olarak gerilemesine yol açıyor.” Diye konuştu. AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *