image

Siyer Vakfı projesi olan Hasan Bin Sabit sinema akademisi Batman’da bir dizi etkinlikler düzenliyor. Bir hafta sürecek olan akademiye katılan katılımcılara senaryo yazarlığı, yönetmenlik, görüntü yönetmenliği, kurgu montaj teknikleri, oyuncu eğitimi gibi uygulama atölyeleri gerçekleştirilecek. 

Sinema akademisi çerçevesinde yapılan sunumların ilkinde, TRT'de yayınlanan “Payitaht Abdülhamit” dizisi başrol oyuncularından Bahadır Yenişehirlioğlu, bir söyleşi gerçekleştirdi.  Kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında TRT’de yayınlanan 'Payitaht Abdülhamid’de sergilediği ’Tahsin Paşa’ rolü ve yazdığı kitaplarla da tanınan Yenişehirlioğlu, İl Kültür Müdürlüğünde yaptığı söyleşide Doğu ve batı kültürünü karşılaştırıp, sinema ve tiyatronun önemini anlattı. 

Gerçeği anlatmak için bazen ciltler dolusu kitapların yapamadığını görsel sanatların yapabildiğini söyleyen Yenişehirlioğlu;  “Görsel medyanın gücünü anlamamız için söylüyorum. 60 küsur yıldır Kızıl Sultan olarak tanımlanan birinin görsel sanatla öyle olmadığını ortaya koyuyorsunuz. Gerçeği anlatmak için ciltler dolusu kitap okutmamız lazımdı. Oysa okuma özürlü bir toplumuz... Ama bir dizi bunu beceriyor.” Dedi. 

Müslümanların sinema ve edebiyatı çok iyi kullanılması gerektiğini ve sinemanın bir tebliğ aracı olduğunun altını çizen Yenişehirlioğlu;   “Sinema çok güçlü bir tebliğ aracı. Sizin elinizde sinema bir makineli tüfeğe dönüşebilir. Nefesi kesilmiş bir adama oksijen makinası haline de gelebilir. Toplumların zihin yapısını bozmak, iğdiş etmek, köleleştirmek. , onları kullanılabilir araç olarak dönüştürmek amacıyla da sinemayı kullanabilirsiniz ki kullanıyorlar. Batı tarafı bunu çok iyi icra ediyor. Görsel sanatla kültürleri değiştiriyor, insanların algısını değiştiriyor, tercihlerini etkiliyor.” Dedi.

Soruların cevaplanması ile sona eren söyleşinin ardından Yenişehirlioğlu, sevenleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *