image

Tüm Batmanlı hayvan yetiştiricilerine aşı kampanyasına katılım çağrısı yapan Batman Tarım İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada, “Halk arasında -tabak-olarakta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, turnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt hayvanlarda başta et ve süt verimi olmak üzere bir çok hayvansal ürün kaybına neden olmaktadır. Özellikle buzağılar bu hastalığa çok hassas olup %80 varan oranlarda da ölümlere neden olmaktadır.” İfadelerini kullandı.

Açıklamanın devamında, “Bu bağlamda şap hastalığına karşı İlimizde 01 Eylül 2020 tarihinden 16 Kasım 2020 tarihine kadar il genelindeki büyükbaş hayvanlara şap aşılaması yapılacak ve yeni doğan buzağılara kulak küpesi takılacaktır. Bu manada covid 19 pandemi sürecinde kamuda esnek çalışmaya geçilmesine rağmen aşılama kampanyası süresince hayvan sağlığının korunması amacı ile tüm il/ilçelerimizde görevli veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyenleri sahada olacaktır. Aşılama çalışmalarında hayvan sağlığının korunmasının yanı sıra buzağı desteklemeleri ve hayvan sevklerinde de aşılamanın mecburi olması sebebi ile yetiştiricilerimizin hayvanlarını aşılatmaları gerekmektedir.” Denildi.

Son olarak şu ifadeler kullanıldı: “Aşılama çalışmasında görevli personele yardımcı olunması, yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları aksi takdirde 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara 13.934 TL idari para cezası uygulanacaktır. Yetiştiricilerimizin herhangi bir mağduriyetin yaşamaması için İl Müdürlüğümüz personelinin belirlediği tarihte hayvanların işletmede hazır bulundurmaları ve aşılatmaları gerekmektedir.”

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *