image

Covid-19’a ilişkin yazılı açıklama yapan Bayhan, bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının beraberinde ciddi sıkıntılar meydana getirdiğini söyledi.

Sıkıntılardan bir tanesinin de son zamanlarda gündeme gelen Covid-19 aşıları olduğunu belirten Bayhan, “Ancak bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış, faz çalışmasını tamamlamış herhangi bir aşı henüz yapılmadı. Ülkemizde de olduğu gibi dünyanın çeşitli ülkelerindeki laboratuvarlarda aşı geliştirme çalışmaları hala devam etmektedir. En iyi ihtimalle 2021 yılının ortalarında insanlığın hizmetine sunulması bekleniyor.” dedi.

Grip ve zatürre aşısının önem arz ettiğini vurgulayan Bayhan şöyle devam etti: “Bu salgın sürecinde önümüzün kış olması sebebiyle grip, nezle ve bakteri enfeksiyonu gibi mevsimlere özgü hastalıkların sayısını azaltarak hastalık yükünü hafifletmek için grip ve zatürre aşısını önceden yaptırmak bilhassa önem arz etmektedir. Bu aşıları yaparak böylelikle Covid-19 hastalığını ayırt etmemize yardımcı olacaktır. Lakin ülkemize bu yıl gelecek grip aşısı doz sayısının 1,5 milyon olduğu bilgisi verildi. Ülkemizde kronik hasta sayısının 6-7 milyon civarında olduğunu da hesaba katarsak gelecek aşı sayısının artan talebe karşı yetersiz kalacağı öngörülmektedir. Bu minvalde ekim-kasım aylarında eczanelerimize girişi beklenen grip aşıları 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin bu durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık raporu aranmaksızın reçete karşılığında eczanelerimizden karşılayabilirler.”

Açıklamasının devamında Bayhan, “Ayrıca; gebeliğin 2’nci veya 3’üncü trimesterinde olan gebeler, astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olanlar, diyabet dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı olan, kronik renal disfonksiyonu, hemoglonopatisi veya immün yetmezliği olan veya immünosupresif tedavi alanlar, 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adolesanlar, hastalıklarının durumunu belirten sağlık raporuna dayanılarak tüm hekimlerce her eylül ila şubat dönemleri içerisinde reçete edildiğinde bir defaya mahsus olmak üzere eczanelerimizden karşılayabilirler. Yine şu sıralar eczanelerde bulunmasında güçlük çekilen zatürre aşıları ise zaten aile sağlığı merkezlerinde 65 yaş ve üzeri kişilere ve kronik hastalığı olan hastalara ücretsiz olarak yapılabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Bayhan, pandemi sürecinde kronik hastalığı olanların ikinci bir emre kadar ilaçlarını hastanelere gitmeden, reçete ettirmeden eczacı danışmanlığında birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerden temin edebileceklerini kaydetti. AHMET KÖLGE

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *