image

İkinci el araç satışıyla ilgili düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, düzenlemeyi olumlu karşıladıklarını belirttiler. Düzenlemeyle kayıt dışılığın da önüne geçileceğini söyleyen Batman Oto Galericiler Sitesi esnafı, sektöre bir çeki düzenin geleceğini kaydettiler.

Batman Oto Galericiler Sitesi Derneği Başkan Yardımcısı Recep Omğan, yönetmeliği olumlu karşıladıklarını söyledi.

“SIFIR ARAÇLARIN ÜRETİMİ BAŞLADIĞINDA İKİNCİ EL PİYASASI DA DÜŞECEKTİR”

Kayıt dışı çalışanların işlerini olumsuz etkilediğini ileri süren Omğan, “Yetki belgesi çok iyi oldu. Bunu yıllardan beridir istiyorduk. Bir kahveci, çaycı, toptancı galerici gibi araç alıp satmaktalar. Ben burada vergi ödüyorum, muhasebecim var. Korsan çalışanlar ne yazık ki işimize engel oluyorlar. 2020’den bu yana sıfır araç üretimi yok denecek kadar düştü. Sıfır araç üretimi olmadığı için fiyatlar çok yüksek. Biz araç satarken satmaya çekiniyoruz. Sattığımız aracı geri almak için 3-5 bin lira üzerine koymamıza rağmen o aracı tekrardan alamıyoruz. Böyle devam ederse, araç alıp satamayacağız. Binlerce insan, kredisiyle, raporuyla sıfır araç bekliyor. Pandemi itibariyle üretilmeyen sıfır araçların üretimi başladığında ikinci el piyasasında da düşüş olacaktır. Yetkililere sıfır araçların üretilmesi için sesleniyorum.” dedi.

“BELGENİN OLMASI İYİ BİR ŞEY”

Yönetmelikle herkesin istediği gibi artık araç alıp satamayacağını vurgulayan oto galerici esnafı Mehmet Sabri Tek, “Yetki belgesi galericilik sektörünü işleten herkes için sevindirici bir haberdir. Her önüne gelen alım satım yapamayacak, cebinde 10 bin lirası olan araç alım satımına giremeyecek. Kendi iş yerimizde biz vergi ödüyoruz, bu belgenin olması iyi bir şey. Araç alım satımlar iyi durumda, talep olmasına rağmen piyasada araç bulamıyoruz. Vatandaş fiyatları yüksek buluyor. Bizler de yüksekten alınca yüksek satmak zorunda kalıyoruz. Bu işe bir düzen gelmesini istiyoruz.” diye konuştu.

“YETKİ BELGESİ OLMAYANLAR BU İŞTEN UZAK DURSUNLAR”

İkinci el araç satışıyla ilgili düzenlemeyi olumlu karşılayan bir diğer esnaf Mehmet Şirin Taş ise şunları söyledi: “Yetki belgesinin çıkması biz galerici esnaflar için iyi oldu, geç kalınmış bir yasaydı. Umuyorum ki bundan sonra esnaflar daha iyi, daha düzenli bir şekilde çalışırlar. Devlet tarafından daha iyi kontrol edilir. Bizim gibi vergisini, kirasını ödeyen esnaflar çok zor bir durumla karşı karşıyadır. 2019'dan bu yana fabrikaların durmasıyla sıfır araçlar bulunamadığı için ikinci el araçlar da artış yaşanıyor. Geçen sene 100 bin liradan aldığımız aracı bu sene 180 bin liradan alabiliyoruz. Hem bizim hem de vatandaş için büyük bir kayıptır bu durum. Esnaf olmayanlar, vergiye tabi olmayanlar ve yetki belgesi olmayanlar bu işten uzak dursunlar.” İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *