image

Batman Bölge Devlet Hastanesi, Coronavirus (Covid-19) salgınına karşı halkın ihtiyacına cevap veremez hale geldi. Sağlık sisteminin çok yetersiz kaldığı kentte halk, hastanede bazı poliklinik hizmetlerinin verilmemesi nedeniyle normal poliklinik hizmeti için bile özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor. Özel hastaneler ise adeta bu durumu fırsat bilerek fahiş fatura çıkartıyor.

Batman’da özel hastanelerin Covid-19 hastalarını ve vatandaşları ticari meta olarak gördüğünü belirten vatandaşlar, büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirttiler. Yetkililerin halkı özel hastanelerin insafına terk etmemesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, bir an önce kentte sahra hastanesi kurulması gerektiğini söylediler.

“HASTANELERDE YER YOK”

İlde belirtiler olmasına rağmen Covid-19 testinin yapılmadığını ileri süren vatandaşlardan Ferhan Dağ, “Batman’da Covid-19 testleri bildiğim kadarı ile Bölge Hastanesinde yapılmıyor. Testlerin bir an önce Bölge Hastanesinde yapılmasını ve yaklaşık 5 gün süren sonuçların da en kısa sürede çıkarılmasını istiyoruz. Coronavirus hastalığı Batman’da bayağı çoğaldığından hastanelerde şu anda yer yok. Batman’a en kısa sürede 300 veya 400 yataklı hastanenin yapılması gerekiyor.” dedi.


“VAKALARI KARŞILAYACAK HASTANE YOK”

Vaka sayılarının arttığını, hastanelerin ise bu durum karşısında yetersiz kaldığını vurgulayan Yusuf Borak, “Yapılan son verilere göre, Batman’da bayağı bir Coronavirus vakası var. Batman’da bir günde yaklaşık 25 ev karantinaya alınmış. Batman’da bu vakaları karşılayacak hastane yok. En kısa sürede en azından geçici bir hastane olan sahra hastanesi tarzında bir hastane Batman’a kurulabilir. Acil olarak yetkililerden istiyoruz, umarım bu isteğimizi geri çevirmezler.” diye konuştu.

“SAĞLIK SORUNLARI HAD SAFHADA”

Esnaf Behçet Erol ise şunları söyledi: “Şu anda Batman’da çok yoğun bir hastalık durumu var. Çoğu vatandaş hastanede yer olmadığından kimi Beşiri’ye, kimi Kozluk’a başka yere yönlendiriliyor. Batman’da sağlık sorunları had safhada… Hastaneye gidiyoruz, ilgilenen yok. Bize ‘ne yapalım yer yok, gidin başka hastanelere ya da kendi kendinizi izole edin’ diyorlar. Batman sağlık alanında çok sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Bölge Hastanesi yetersiz olduğundan vatandaşlar özel hastanelere yönlendiriliyor. Vatandaşlar maddi imkânsızlıklardan dolayı özel hastanelere gidemez hale geldi. Batman sahipsizdir. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çoğu kişi bu hastalıktan dolayı perişan durumda. Batman’ın yetkilileri olsun, milletvekilleri olsun, bürokratları olsun hepsi sağlık alındaki bu durumundan dolayı yetersizdirler. Sağlık Bakanlığının Batman’a bire bir müdahale etmesi gerekir.”

“HİÇBİR YETKİLİ İLGİLENMİYOR”

Kentin tek devlet hastanesinin salgın karşısında çok yetersiz kaldığını savunan Mehmet Zakir Arıktekin, “Hastaneye giden her vatandaş Bölge Hastanesinin ne durumda olduğunu gayet iyi biliyor. Batman Bölge Hastanesine gittiğin zaman o kadar çok kalabalık ve yoğunluk var ki devlet yetkilileri pandemi diyorlar, sosyal mesafe diyorlar, hiçbir alakası yok. Hiçbir yetkili ilgilenmiyor. Güneydoğu dediğin zaman bilmiyorum ama insanın aklına başka bir şey geliyor. Hiçbir sektörde tam anlamıyla bir hizmet alamıyoruz. Özellikle hastanelerden alamıyoruz. Örneğin vatandaş Coronavirus hastası kendisi eczaneye gidip ilacını alıyor. Hiçbir müdahale yapılmadan evine gönderilip kendi karantinasını kendi sağlamak zorunda bırakılıyor. Herkesi kendi haline bırakırlarsa nasıl bu sürecin önüne geçebilirler ki. Bir anlam veremediğimiz bir konuda biz bu ülkenin ikinci veya üçüncü vatandaş olarak mı gözüküyoruz? Batman’ın nüfusunu herkes biliyor ki neredeyse üç katına çıktı ama bir tane hastanesi var. O da bakımsızlık içinde hiçbir müdahalede bulunulamıyor. Yetkililere buradan sesleniyoruz, Batman için gereken müdahalenin yapılmasını istiyoruz.” dedi.

“SAHRA HASTANESİNİN YAPILMASINI İSTİYORUZ”

Batman’a sahra hastanesinin yapılmasını istediklerini belirten Edip Tekin şunları söyledi: “Batman'da pandemi dolayısıyla hastalar çoğalmış olup hastane sayısı da hem az hem de yetersizdir. Sahra hastanesinin yapılmasını istiyoruz. İstanbul'da hızlı bir şekilde sahra hastaneleri yapılırken nüfusu neredeyse bir milyona yaklaşan Batman'a neden yapılmıyor. İnsanlar kuyruklarda perişan haldeler, hastalar çoğalmaktadır. Devletten Batman'a acil bir şekilde sahra hastanesi yapmasını istiyoruz.”

“HASTANELERDE DURUM ÇOK VAHİM”

Bölge Devlet Hastanesinin yetersizliğinden yakınan Hanefi Arıktekin, “Batman'daki hastanelerde durum çok vahim. Kadın Doğum Hastanesi 10 yıldır bitmiyor. Benim iki tane engelli çocuğum var, hastaneye gidip yoğun bakıma yatırıyoruz. Batman'ın ilçelerinden hatta kuzey Irak'tan gelen hastalar var ve gerçekten yetmiyor. Bakanlık bir hastane yapabilir, gerekirse şehri üçe bölüp üç hastane de yapabilir.” ifadelerini kullandı. İLKHA

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *