image

ÖSYM tarafından 6 Ağustos tarihinde YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için üniversitelerin tercih dönemi başladı. Öğrenciler, tercihlerini başarı sıralaması ve üniversitelerin taban puanı üzerinden yapıyor.

Adaylar, puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirliyor. 6 Ağustos tarihinde başlayan tercih işlemleri, 14 Ağustos tarihinde sona erecek.

Öğrencilerin tercih sıralaması yaparken nelere dikkat etmesi gerektiği, şehir seçiminde izlenmesi gereken yol, geleceğin meslekleri ile popülerliğini yitirmiş meslekleri ve öğrencilerin tercihlerini belirleyen unsularına ilişkin önemli tavsiyelerde bulunan uzmanlar önemli uyarılarda bulundu.

İşte uyarılardan bazıları:

Öğrencilerin tercih listesinde toplamda 24 tane tercih hakkı olacak. Tercih listesini öğrenciler nasıl hazırlamalı? Önce meslek seçimi yapmak gerekiyor. Öğrenci hangi mesleği istiyorsa o meslekleri belirleyecek ama tercih sıralamasını yaparken, kendi sınav sonucunun sıralamasına göre tercihlerini yapmalıdır. Benim önerim sıralamadan ziyade öğrenci hangi bölümü okumak istiyorsa sıralamaya da bakmaksızın istediği bölümleri üste yazmalılar. Çünkü tercih ettiği bölümler altta olursa biz buna ‘ölü tercih’ diyoruz. Öğrenci sonradan pişman oluyor. Öğrenci hangi ili, üniversiteyi ve bölümü istiyorsa çokta puanına bakmadan o tercihleri üst sıraya yazması iyi olur.

Tercihlerde şehir tabi ki önemli bir unsur. Bir öğrencinin en az 4 yılını geçireceği bir yer olacak. Şehir tercihinde ailenin maddi durumu da önemli. Öğrenci hangi ili istiyorsa orayı seçer. Öğrenci kendini hangi bölüme ait hissediyorsa o bölümü seçmesi daha isabetli olur. Çevre öğrenciye ‘doktor olacaksın’ dediği için öğrencinin Tıp bölümünü seçmesine gerek yoktur. Mesele para kazanmaksa öğretmenler ve mühendislerde iyi para kazanıyor. Bunun püf noktası işini severek yapmak. Bir öğrenci hangi mesleği seviyorsa o mesleği seçse daha doğru olur. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *