image

Milli Eğitim Bakanlığının ilkokul öğrencileri için hazırladığı ve 15 Temmuz tarihinde illere gönderilen  'Arkadaş' adlı tatil kitabının okullarda dağıtımı tamamlandı. Velilerin, öğrencinin adını ve soyadını söyleyerek, ücretsiz olarak aldığı kitaplar yoğun ilgi gördü.  

Geçen haftalarda Bakan Ziya Selçuk'un, kitap tanıtım programında, İlkokul öğrencileri için hazırlanan "Arkadaş" adlı tatil kitabının çok özgün olduğunu belirtmişti, " Yaklaşık 22 bin 700 okulda yer alan 5 milyon 230 bin öğrenciye kitaplar ulaştırıldı. Batman ilinde de öğrenim gören 53 bin öğrenci tatil kitaplarıyla buluşturuldu. 

Çocuklarla buluşan arkadaş tatil kitapları veli ve öğrencilerden  de olumlu dönüt aldı. Veliler tatil kitaplarının çocuklarında merak uyandırdığını, içeriğinin çocukları için oldukça faydalı ve dikkat çekici olduğunu, çocuklarının etkinlikleri yapmak için sabırsızlandıklarını, hazırlanan tatil kitaplarının yaz tatili boyunca çocuklarının eğitimden kopmamaları açısından faydalı olacağına inandıklarını söyleyerek Milli Eğitim Bakanlığının bu çalışmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler. Çocuklarsa ARKADAŞ tatil kitabını çok beğendiklerini, etkinlikleri severek ve eğlenerek yaptıklarını, kitabın tatil boyunca kendileri için en güzel arkadaş olacağını düşündüklerini söyleyerek mutluluklarını ifade ettiler.

Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü yaptığı açıklamada,  bakanlığın Kitap üzerinden gerçek hayatla müfredat arasındaki ilişkiyi açığa çıkarmayı hedeflediğini belirtti. Tatil kitabı olarak dağıtılan "Arkadaş" kitaplarının her yaş grubuna kendi alanından seslendiğini, birinci sınıf kitabında "oyun" ve "arkadaşlar" olduğunu, ikinci sınıf tatil kitabında "sosyal yaşam", üçüncü sınıf tatil kitabında "merak" ve "macera", dördüncü sınıfta ise "iletişim" becerilerinin ağırlıklı olduğunu kaydetti. 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tatil kitaplarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

Birinci sınıf tatil kitabında saklambaç oynayan çocukların metinde saklanan noktalama işaretleri bulunuyor. "İp atlayan çocuklar, ritmik saymayı öğreniyor. Sayışmaca yapan çocuklar, kelimeleri hecelemeyi öğreniyor. İsim-şehir oynayan çocuklar, alfabeyi tekrar ediyor. Sıcak-soğuk oynayan çocuklar, zıt kavramları öğreniyor. Seksek oynayarak cümle kuruyorlar. Köşe kapmaca oynayarak geometrik şekillerle tanışıyorlar." 

İkinci sınıf tatil kitabında ise; insan ilişkilerinin önemi, yardımlaşma, hediyeleşme, dört işlem, yer-yön kavramları, para hesabı, sorumluluk duygusu konular yer alıyor. 

Üçüncü sınıf tatil kitabında kahraman, bir vişne ağacının altında oturan bir çocuk… Sadece bir vişne ağacıyla arkadaşlık ederek, o yılın eğitim programını gözden geçiriyor, Doğayı tanıyor, bir ağacın yaşını hesaplıyor, ağacın gölgesini kullanıyor. Ağacın hasta dalının budandığını öğreniyor. Budanan dallarla, dökülen yapraklarla resim yapıyor. Ağacın meyvesini topluyor. Meyveden kek yapıp kekin kütlesini hesaplıyor. Topladığı vişneyi tartıp kilogram hesabı yapıyor. Topladığı vişneyi dağıtırken göz hakkını öğreniyor. Bir kısmını satarak para hesabını öğreniyor."

 

Dördüncü sınıf tatil kitabında ise sakar ve komik bir kahraman yer alıyor, "Yazarın hayal gücü ve yönlendirmeleriyle hareket eden bir çocuk var. Yazmanın gücünü, duygularını ifade etmeyi, bütçe hesaplarını, yardımlaşmayı, dört işlemin hayattaki karşılığını, okulda çözdükleri problemlerin gerçek hayatta karşılarına nasıl çıkacağını keşfetmeyi öğretiyor.  AHMET KÖLGE

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *