image

453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesiyle camiye çevrilen, 1930 yılında tamirat gerekçesiyle ibadete kapatılan, 1934’te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yılın ardından ibadete açıldı.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ilk cuma namazını kılmak isteyenler, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında İstanbul’a gelen on binlerce kişi sabah saatlerinden itibaren akın akın caminin bulunduğu Ayasofya Meydanı’na akın ettiler.
Büyük bir heyecan ve sevinçle tekbirlerle dualarla Ayasofya Camii’ne gelen on binler, bu tarihi ana şahit olmak ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ilk cuma namazı için Ayasofya Meydanı’nı doldurdu. Vatandaşlar, 86 yıllık hasretin bitmesinin mutluluğunu yaşadı.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin ibadete açılmasının sevincini yaşayan vatandaşlar, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüne kavuşmasına vesile olmasını temenni ettiler.
Ayasofya Camii'nde 86 yıl aradan sonra ilk Cuma namazı, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın imamlığında eda edildi. Okunan hutbede, "Bugün, "18 yıl ayrılıktan sonra minarelerimizin ezanlara kavuştuğu günün bir benzeridir." denildi.
Cuma namazına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir çok davetli katıldı.
Cuma namazı öncesi Kur'an-ı Kerim tilavet edildi, dualar edildi. Ezan öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kur'an-ı Kerim tilavet etti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın duasının ardından Ayasofya Camii'nin her 4 minaresindeki müezzinler ayrı ayrı ezan okudu.
Okunan ezanın ardından Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ı elindeki kılıçla hutbeyi okumak üzere minbere çıktı. Erbaş, hutbesinde bugünün çok önemli bir gün olduğuna dikkat çekerek önemli mesajlar verdi.
AYASOFYA ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU, SIRA MESCİD-İ AKSA’YA DA GELECEK İNŞALLAH
Ayasofya’nın özgürlüğüne kavuşmasının coşkusunu yaşadıklarını belirten HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin, “ 86 yıl sonra gelen bu özgürlük bizleri ziyadesi ile mutlu etmiştir. HÜDA PAR olarak biz de halkımızın coşkusuna katılıyoruz. Bildiğiniz gibi Genel Başkanımız da Ayasofya’daki Cuma namazına davetli olarak katıldı. Ayasofya’nın Batılı ülkelerin tüm tepkisine rağmen asli hüviyetine kavuşturulması çok önemli bir olay… İnşallah diğer esir mabetlerimiz de prangalarından kurtulur. Duamız, beklentimiz Siyonist çetelerin elinde esir olan Mescid-i Aksa’nın da bir an önce özgürlüğüne kavuşmasıdır. Ayasofya özgürlüğüne kavuştu, sıra Mescid-İ Aksa’ya da gelecek inşallah.” İfadelerini kullandı.
AYASOFYA COŞKUSU BATMAN’DA DA YAŞANDI
Ayasofya’da ilk Cuma namazının kılınması coşkusu Batmanlı vatandaşlar arasında da yaşandı. Bir çok Batmanlı bizzat Ayasofya’ya giderek o heyecanı yaşarken gidemeyen vatandaşlar da camilerdeki Ayasofya hutbesiyle coştular.
Bazı firmalar ise vatandaşa bedava ikramlarda bulundu. Batman’ın tanınan dondurma imalat firması Baniddo, vatandaşlara bedava dondurma dağıttı. Firma sahibi Yahya Ezer yaptığı açıklamada, “ 86 yıl sonra fethin sembolü Ayasofya’nın özgürlüğüne kavuşmasının coşkusunu tüm vatandaşlar gibi biz de yaşıyoruz. Bu coşkuyu bedava dondurma dağıtarak taçlandırmak istedik.” Dedi. AHMET KÖLGE



0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *