image

Türkiye'nin en yüksek köprüsü olan Beğendik Köprüsü Güneydoğu Anadolu'yu Doğu Anadolu'ya bağlayacak, Türkiye'nin en yüksek köprüsü "Beğendik", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katıldığı törenle hizmete girdi.

Siirt'te Botan Çayı üzerinde 1998 yılında yapımı planlanan, yerli kaynaklarla ve Türk mühendislerce projelendirilen Beğendik Köprüsü, 450 metre uzunluğu ve 165 metre yüksekliğinde. Beğendik Köprüsü, aynı zamanda Türkiye'nin en yüksek köprüsü.

Van-Tatvan- Bitlis ile Siirt-Mardin-Batman hattını birbirine bağlayarak, yolculuk süresini 5 saatten 2 saate düşüren köprü ile bölge ekonomisi ve ticarette hareketlilik sağlanması hedeflendi.

Açılış törenine video konferans yolu ile katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin son dönemde karayolu atılımı yaptığına vurgu yaptı.

450 metre uzunluk ve 165 metre yüksekliğindeki köprü projesiyle ile Van’dan Siirt -Pervari arasındaki seyahat süresi 5 saatten 2 saate düşüyor. Bitlis’in Hizan ile Siirt’in Pervari ilçeleri arasında yapılan Türkiye’nin en yüksek köprüsü olma özelliğini taşıyan Beğendik Köprüsü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla açılışı yapıldı.

120 metrelik 2 adet kenar açıklığı ile toplam 450 metre uzunluğunda ve 14 metre genişliğinde olan Beğendik Köprüsü, 165 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek köprüsü olma özelliğini taşıyor.

“Köprümüzün ve yollarımızın yapıldığı yer, ülkemizin en zorlu coğrafyalarından biridir”

Açılışa canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kazalardan, belalardan Rabbim bölgeyi muhafaza etsin diyoruz. Açılışını yapmakta olduğumuz Beğendik Köprüsü ve Küçüksu-Hizan-Pervari yollarımızın ülkemize, bölgemize, şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.” temennisinde bulundu.

“Köprümüzün ve yollarımızın yapıldığı yer, ülkemizin en zorlu coğrafyalarından biridir.” diyen Erdoğan, şunları söyledi

“Sarp araziler ve derin vadilerle örülü böyle bir coğrafyada yol yapmanın da köprü inşa etmenin de sıkıntısını en iyi bizzat projelendirip, inşa edenler bilir. Türkiye’nin dört bir yanını kara ve demiryollarıyla, tünellerle, geçitlerle donatırken, böylesi zorlu coğrafyaları da ihmal etmedik. Mücadeleden kaçmak yerine, tabiatın zorluklarının üstesinden gelmeyi tercih ettik. İktidara geldiğimizde Türkiye’nin karayol uzunluğu 6 bin 100 kilometreydi. Ama biz ‘Ya Allah, Bismillah’ dedik bu karayol uzunluğunu 27 bin 300 kilometreye uzattık. Biliyordu ki yol medeniyettir, su medeniyettir. Dolayısıyla buna devam etmemiz gerekiyordu. Böylece 72 kilometrelik bir yol ve onun güzergahında yer alan 165 metrelik Beğendik köprümüz inşa edildi. Yapımı biraz uzun sürmüş olsa da hamdolsun sonunda bölgemizi ve şehirlerimizi birbirine bağlayan projeyi tamamladık. Burasının, ülkemizin en yüksek köprüsü unvanını taşıması, ortaya çıkan eserin önemine işaret ediyor. Bu köprüyle ilçelerimiz arasındaki ulaşımı hem kolaylaştırdık hem de 8 kilometre kısaltarak ekonomimize de katkı sağlamış olduk. Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olan bu köprünün malzemelerinin tümü de ülkemizde üretilmiştir.”

“Nice canımız at sırtında Botan Çayı’nı geçmeye çalışırken, bu akıntıda yitip gitti”

Bugün Türkiye’nin en yüksek köprüsü olan Beğendik Köprüsü’nü de içinde barındıran Bitlis Küçüksu-Hizan-Pervari Siirt Yolu’nun açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Karaismailoğlu, 2014 yılında yapım çalışmalarına başlanan Beğendik Köprüsü’nün 210 metre orta açıklığı ile Dengeli Konsol sistemde Türkiye’nin en uzun orta açıklıklı köprüsü olduğunu söyledi.  (İLKHA)

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *