image

Sezonda yaklaşık 3 bin 500 ana arı üretip sattığını dile getiren Güngördü, tanesini 50 TL’ye sattığı ana arıda siparişleri yetiştiremediğini söyledi.

Ana arıda suni tohumlama da yaptığını ve bunun tanesini bin 500 TL’den sattığını belirten Güngördü, herkesin ana arı üretimini yapamadığını, eğitim ve tecrübe gerektiğini söyledi.

Ana arı üretiminin nasıl yapıldığına da değinen Güngördü, şunları söyledi:  “Balımızı dışarıya perakende satabiliyoruz.  Yaylamızı görüyorsunuz. Kekik, geven ve zengin florasıyla çok güzeldir. Ana arı üretimi değişik sistemlerde yapılan bir üretimdir. İlk önce profesyonel olarak bunu yapıyoruz. Ana arıları ilk önce transfer dediğimiz bir yöntem ile damızlık kolonilerden alarak ana arı pupası yani ana arı memesi dediğimiz bir hale getiriyoruz. Daha sonra ana arı kutularına bunları veriyoruz. Bunlar çıktıktan 10 gün sonra havada çiftleşip, yumurtlamaya başlıyorlar. Yumurtladıktan 8-9 gün sonra satışa hazır hale geliyor. Tanesini 50 TL’den satıyoruz. Şu an siparişlere yetişemiyoruz. Ana arı konusunda her kes güvenilir birini arıyor. Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Öncelikli çevredeki arkadaşlara veriyoruz. Daha sonra fazla kalırsa diğer illere gönderiyoruz. Bu sistematik bir iştir. Biraz profesyonellik ve tecrübe lazım. Bu işte eğitim almış herkes yapabilir. Ama ben ana arı yapayım diyen herkes yapamaz. Öncelikle bu işi bilmek lazım. Ben Selçuk Üniversitesi Arıcılık Bölümü mezunuyum. Ayrıca ana arıda suni tohumlama da yapıyorum. Onun da tanesini bin 500 TL’ye satıyoruz. Sezonda yaklaşık 3 bin 500 ana arı yapıp satıyoruz. Ana arıların en büyük özelliği sakin, iyi bal yapacak, kovan başı 30 kilogramın altına düşmeyecek kalitesine sahip olmasıdır.” İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *