image

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcakların arttığını belirten Bakır, “Havalar ısınınca da insanların suya girmelerine bir türlü engel olamıyorsunuz. İnsanlar serinlemek için suya girmek istiyorlar. Boğulmanın birçok nedeni var. Korkup panik yapma, vücuda kramp girmesi, kalp krizi, girilen suyu tanımama… Bütün bunlar boğulma nedenleridir.  Yüzme bildiği halde akıntılı suya kapılanlar da var. Ne yazık ki çoğu boğulma vaksı da zemindeki çamura saplanma olayından ötürü oluyor.” İfadelerini kullandı.

Boğulma olaylarıyla ilgili kurumlar olarak sürekli vatandaşları uyardıklarını vurgulayan Bakır, “ Valilik olarak, AFAD olarak, DSİ olarak sürekli uyarılarımızı sık sık yapıyoruz. Lütfen dikkatli olun. Sizlerin, basının yoluyla da uyarılarımızı yapıyoruz. Ama ne yazık ki bu tür üzücü olaylara engel olamıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Vatandaşlara seslenen AFAD Müdürü Bakır, “ Batman halkından, ricamız şu bilmedikleri suya girmesinler, çocuklarına sahip çıksınlar. Çocuklarını havuza yönlendirmelerini istiyoruz. Bu süreçte suya girmekte çok doğru değil. Pandemi nedeni ile ülke geneli rahat değil, süreci atlatmış değiliz. Sosyal mesafeye dikkat etmemiz gerek.” Dedi.

Batman valiliği ve kurumlar olarak gerekli uyarıları yaptıklarını söyleyen AFAD Müdürü Bakır açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Malabadi’den Batman’a, Batman’dan Hasankeyf’e kadar “Suya girmek tehlikelidir, risklidir” diye uyarı levhaları astık. Boğulma vakalarının bir sebebi de bu uyarı levhalarına riayet edilmemesidir. Hasankeyf büyük bir baraj oldu. Prf. Dr. Veysel Eroğlu ismini alan büyük bir barajımız oldu. Eskisi gibi de değil. Suyun kapladığı alan çok daha geniş oldu. Suyun derinliği arttı. Buda risk olayını çok daha fazla artırıyor. Gezme ve piknik anlamında dahi gidildiğinde çok dikkat edilmesi gerekiyor. Ufak bir dikkatsizlik Allah korusun istenmeyen vakalara sebep olabilir. Baraj suyu normal bir gölet ve akarsu gibi değil, burada birden bire suyun derinliklerine düşülür. Yüzme bilinmediği takdirde ise kendinizi kurtarabilme şansınız olmuyor.”

Herkese görevler düştüğünü söyleyen AFAD Müdürü Bakır; “Anne-baba olarak,  aile olarak, fert olarak her birimize ayrı ayrı görevler düşüyor. Her ne kadar önlem alınsa, uyarıcı levhalar asılsa yine de vatandaşlar olarak hepimize görevler düşüyor. Boğulma vakaları çok canımızı acıtıyor. Hiçbir şey candan daha kıymetli değil. Özellikle ailelerimizden, Batmanlı hemşerilerimizden ricamız şu; ne olur bu tür yerlere gittiğinizde suya girmeyin. Suya girildiği anda riskiniz artıyor. Yüzme bilmiyorsanız suya kesinlikle girmemeniz lazım. Tavsiyemiz baraj ve akarsulara girmektense havuzları tercih edin. Yüzme havuzlarını tercih ederken de bilim kurulunun tavsiyeleri dikkate alınsın.” İfadelerini kulandı. AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *