image

İlimizde üst üste yaşanan boğulma olayları dikkatleri kurtarma ekipleri üzerine yöneltti. İlimizde işi sadece kurtarma olan bir dalgıç ekibi yok. Belediye İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde, itfaiye erlerinden oluşan bir dalgıç ekibi var. Asıl işleri olmamasına rağmen boğulma olaylarında işlerini bırakıp yardıma koşuyorlar.

Rehber Gazetesi olarak Belediye Dalgıç Ekibinin faaliyetleri konusunda İtfaiye Müdürü M. Şafii Bekleyici ile görüştük. Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Bekleyici, boğulma olaylarında ilk akla gelen adresin kendileri olduğunu, boğulma vakalarına müdahale konusunda hiçbir fedakârlıktan çekinmediklerini söyledi.

Baraj sularının her tarafı kaplamasıyla Batman’ın etrafının sularla çevrildiğini belirten Bekleyici, “Ilısu Barajı, Batman Çayı, Malabadi sularıyla Batman şu an bir ada gibi olup etrafı sularla kaplı durumdadır. 72 km bir alan içerisinde dalgıç ekibi olarak elimizden gelen gayret ve cabayı sarf ediyoruz.  Yaz sezonu ile birlikte vatandaşlarımız maalesef yapılan uyarı ve ikazları dikkate almıyor. Devlet Su İşlerinin kanallar için yaptığı uyarılar var. Hakeza ilgili kurumların sulara girilmemesi için yaptığı uyarılar var. Maalesef vatandaşlarımız dikkate almıyor.” Dedi.

Dalgıç ekiplerinin iyi bir eğitim aldığını belirten Bekleyici, “Dört kişiden oluşan ekibimiz üç yıldızlı olup, eğitimlerini Adana, Mersin ve Antalya’da bitirdiler. Araç, römork ve bot eksikliklerimiz var. Bu konuda Sayın Vali Beyin büyük bir desteği vardır. Bu konunun üzerinde çok duruyor. Bu anlamda tüm eksikliklerimizi karşılama konusunda Sayın Valimizin tam desteği olup, eksikliklerimiz ihale aşamasında. 4 kişi olan sayımızı 6 kişiye çıkarmayı düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.

Tamamıyla hizmet amaçlı çalıştıklarını belirten Bekleyici, “Asli görevimiz olmadığı halde bizler bu görevi ifa ediyoruz. Önceki senelerde boğulma vakalarında merhumun cenazesinin bulunması konusunda çok ciddi tepkiler oluyordu. Bizler de asli görevimiz olmadığı halde vatandaşlarımıza hizmet etme adına dalgıç görevini yerine getirmeye çalışıyoruz. Burada bir çıkarımız yok, tamimiyle hizmet etme anlayışıyla bu görevimizi yerine getiriyoruz. “ diye konuştu.

Olayda bulguların kaybolmaması için daha önce dalgıç ekibinin emniyet bünyesinde oluşturulmasının düşünüldüğünü belirten Bekleyici, “Bir dönem genelge üzerine dalgıç işinin emniyet görevlilerince yapılması düşünülüyordu. Vakada bulgular kaybolmasın düşüncesiyle. Buna rağmen ekibimizi oluşturduk.  Yeraltı ve yerüstü kurtarmalarına il Afad ve itfaiye ekibi olarak katılmak zorundayız. Bizler de ekibimizi oluşturup eğitimlerimizi aldırdık. Her ne kadar eksikliklerimiz varsa da elimizden gelen gayret ve cabayı gösterip boğulma vakalarına müdahale ediyoruz. “ dedi.

2020 yılı içinde tam 14 boğulma vakası yaşandığını vurgulayan Bekleyici, “Malabadi barajının suları öğleden sonra bırakılıyor. DSİ’ nin bu konuda sürekli ikazları var. Ama maalesef vatandaşlarımız buna dikkat etmeyip sürekli risk alanlarında piknik yapıyor. Sular bırakıldıktan sonra ise vatandaşlarımız sularda mahsur kalıyor. Ve böylesi bir durumda il Afad ve bizim ekiplere haber veriliyor. Bu tür vakalara çok şahit oluyoruz. En son üç gün önce böyle bir vaka oldu. DSİ boğulmaları önleme adına ciddi önlemler alabilir. Nasıl ki bu pandemi sürecinde maskesiz dolaşanlara cezai işlem uygulanıyorsa yasak bölgelerde suya girenlere cezai işlem yapılarak yaptırım uygulanmalı.” İfadelerini kullandı. AHMET KÖLGE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *