image

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yönetim kurulu, Mahsum Altunkaya başkanlığında toplandı.

Türkiye ve dünya gündeminin en önemli konusu olan pandemi sürecinin değerlendirildiği toplantıda, Mayıs 2020 dönemiyle ilgili ihracat rakamları değerlendirildi.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Altunkaya, 2020 yılının ilk 5 aylık sürecinde sektörel olarak Türkiye genelinden toplamda 2 milyar 905 milyon 202 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Sektörün pandemi sürecinde önemli bir sınav verdiğine dikkat çeken Altunkaya, sürdürülebilir üretim ve istihdam için gerekli önlemlerin alındığını, üretimin ihracatla değerlendirilmesi için çalışmalarının büyük bir hızla devam ettiğini ve pandemi sürecini dünya genelinde yakından takip ettiklerini belirtti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden bir önceki döneme oranla yüzde 2'lik bir artışla 847 milyon 369 bin dolarlık sektör ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Altunkaya, bu ihracatın 161 milyon 107 bin dolarlık bölümünün mayıs ayında yapıldığını ifade etti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Gaziantep en fazla ihracat yapan sektör olma özelliğini muhafaza etti.

Dünya genelindeki birçok ülke gibi Türkiye'de de pandemi sürecinin bir hayli sıkıntılı geçtiğine dikkat çeken Altunkaya, "Ancak gerek hükümetimizin gerekse Sağlık Bakanlığımızın aldığı önlemlerle bu süreç en az kayıpla şu ana kadar getirilmiştir. Elbette bu süreç dünya ticaretini, uluslararası ticareti birçok konuda olumsuz etkilemiştir. Sektörümüz bu olumsuzluktan çok az etkilenmiş olup ihracat bazında Türkiye'nin en fazla ihracat yapan sektörleri arasındaki yerini korurken Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Mayıs 2020 rakamlarına göre en fazla ihracat yapan sektör olma özelliğini de muhafaza etmiştir." dedi.

Yılın ilk 5 aylık diliminde bölgemizden bir önceki döneme oranla yüzde 2'lik bir artışla 847 milyon 369 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirten Altunkaya, emeği geçen bütün üretici ve ihracatçılara teşekkür etti.

Yılın ilk 5 aylık sürecinde 151 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini belirten Altunkaya, en fazla ihracatın bu süreçte 445 milyon 265 bin dolarla Ortadoğu ülkelerine yapıldığını, ikinci sırada ise 242 milyon 195 bin dolarla Afrika ülkelerinin geldiğini ve üçüncü sırayı 94 milyon 621 bin dolarla Amerika ülkelerinin aldığını ifade etti. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *