image


HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Osman Aktaş, 27 Mayıs 639'da İslam ordularınca fethedilen Diyarbakır'ın fethinin 1381. Yıldönümü münasebetiyle  açıklamalarda bulundu.

​Mekke'nin fethinin ardından İyaz bin Ganem komutasındaki ordu tarafından fethedilerek İslam toprağına katılan Diyarbakır fethinin 1381'inci yıl dönümü. Peygamberler ve sahabeler şehri Diyarbakır'ın Mekke'nin fethinden 10 yıl sonra İslam orduları tarafından fethedilmesinin ve İslam topraklarına katılmasının 1381'inci yıldönümü kutlanıyor.

Diyarbekir’in fethinden önceki dönemi ve fetih sonrasını anlatan Aktaş, "27 Mayıs 639, Diyar-ı Bekir’in, ünlü İslam Komutanı İyaz bin Ganem komutasındaki İslam ordusu tarafından fethedilişinin yıldönümüdür. İslam ordusunun Diyarbekir’i fethedişinden önce bu coğrafyada zaman zaman Bizans ve Sasanilerin el değiştirmesiyle zulümler ve toplu katliamlar yaşanıyordu. Böyle bir dönemde İyaz Bin Ganem komutasındaki Sahabiler Urfa’dan sonra Diyarbekir Surlarına dayandılar. İslam’ın adaletini ve İslam ordusunun iyi muamelesini önceden duyan halk, İslam ordusunun Diyarbekir’e gelişini bir kurtuluş müjdesi olarak gördüler. Zira Müslümanların feth ettikleri bölgelerde inanç ve etnik ayırımı gözetmeksizin adaletle hükmettikleri haberleri kendilerine ulaşmıştı. Bundan dolayı halk direniş göstermeden İslam Ordusuna teslim oldular. Diyarbekir’in Fethinde insanlara zulmedilmedi. Kilise ve havralarda ibadete çekilmiş din adamlarına dokunulmadı. Böylesine kutlu bir fetih ki, tıpkı Mekke’nin fethi gibi kimse zarar görmedi." dedi.

"DİYARBEKİR’İN FETHİ BELKİ MEKKE’NİN FETHİ KADAR ÖNEMLİDİR"

Diyarbekir Fethinin önemine değinen Aktaş, "Diyarbekirimiz, fethedildiği 639 yılından bugüne kadar, bir daha küffara teslim olmadı. O günden bu yana küffar bir daha bu beldeye giremedi, ezanları susturamadı ve kirli emellerini gerçekleştiremediler. Evet, Diyarbekir bu fetihle  Diyar-ı İslam olmuştu. Halk özlem duyduğu adaleti bu fetihle yakalamıştı. Halk bu kutlu fetihle şeref bulmuş, İslam bayrağı altında huzuru yakalamıştı. İslam’ın Anadolu’ya açılması yönünde Diyarbekir’in Fethi belki Mekke’nin fethi kadar önemlidir." ifadelerine yer verdi. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *