image

Recep ayı ile başlayıp Ramazanla nihayete eren mübarek 3 ayları geride bırakarak bir bayrama daha kavuştuk. Peygamber efendimiz, recep ayı geldiğinde 'Yarabbi Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır' diyerek dua etmiştir.

İslam ümmeti için fırsat iklimi olan üç aylar ile birlikte Müslümanlar sene boyunca içerisine düştükleri kusurlardan, hatalardan kendilerini arındırarak Allah’u Teâlâ’ya daha fazla yakınlaşabilmek için dua ve ibadetlerde bulunuyorlar. Başı rahmet ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan ramazan ayında kazanılan hasletlerin devam ettirilmesi çok büyük önem teşkil ediyor. Bu mübarek iklimde her bir iyiliği en az 10 kat olarak sayan yüce Rabbimiz, ebedi kurtuluşa kavuşmamız için bize fırsatlar sunuyor.

Ramazan ayından sonra başlayan ve Peygamber Efendimizin tutulmasını tavsiye ettiği şevval orucu hakkında değerlendirmede bulunan Kılıçarslan, kişinin Ramazan ayında tuttuğu oruç sonrasında şevval ayında tutacağı 6 gün oruç ile birlikte sene boyunca oruçlu sayıldığını hatırlatarak bu önemli sünnetin ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlattı.

Ramazan ayına erişmenin Rabbimizin bir lütfu olduğunu belirten KIlıçarslan, "Peygamber efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem) Recep ayına girdikten sonra Ramazan ayına ulaşmayı Rabbimizden niyaz etmiş, bu isteği bize öğretmiştir. Ramazan ayına eriştikten sonra en önemli hususlardan bir tanesi de kuşkusuz Ramazan'da mağfiret olunmak, affolunmuşların arasında sayılmaktır. Ramazanın Rabbimiz tarafından nimet olarak Müslümanlara sunulmasının en önemli hikmetlerinden birisi de bu olsa gerek. Kuşkusuz Ramazan ayının ibadetlerinin Ramazanda kalmayıp Ramazan sonrasına da sirayet etmesidir. Önemli olan Ramazan ayında kazanılan hasletlerin sonrasında da devam ettirilmesi için gayret etmektir." dedi.

KIlıçarslan, "Ramazanda yapılacak olan tüm ibadetlerin eksiklikleri tamamlamak için olduğundan öncesinde Recep ayından başlayarak oruç eksenli bir sünnet kültürü gelişmiştir. Aynısı Ramazan sonrasında şevval ayında da 6 gün oruç tutma sünneti Ramazanın bir nevi telafisi olarak gelir. Tıpkı sünnet namazlar gibi farz namazı öncesi ve sonrasında kılınan sünnet namazları gibi Ramazan öncesi ve sonrasında da oruç tutulur. Olur ki, eksikler varsa bu şekilde giderilsin." diye konuştu.

Yine Ramazan sonrasında şevval ayında 6 gün oruç tutmak ile ilgili bizzat peygamber efendimizin tavsiyesinin olduğunu söyleyen KIlıçarslan şöyle konuştu: Şevval ayında tutulan 6 gün orucun ramazan ayına eklenmesiyle birlikte sene boyunca oruçlu geçirilmiş gibi olur. Peygamber efendimiz, ‘kim ramazan orucunu tutarsa ve ardından şevval ayından 6 gün oruç tutarsa tüm yılı oruçlu geçirmiş sayılır. Zira her bir iyiliğin 10 sevabı vardır. Bir ramazan ayı 10 aya şevval ayında tutulan 6 gün de 60 güne yani 2 aya denk gelir. Böylelikle senenin tamamını oruçlu geçirmiş olur.’ şeklinde bir hadisi var. Bu anlamda şevval ayı orucunun ramazandan hemen sonra devam ettirilmesi ramazan kazanımlarının sonrasında da devam ettirilmesi önemlidir.”

KIlıçarslan, "İbadetlerin makbul olmasının önemli bir göstergesi de rabbimizin bundan sonraki ibadetlerin aynısına da muvaffak kılmasını istemektir. Peygamber efendimizden öğrendiğimize göre herhangi bir ibadette muvaffak olmuşsak onun devamını isteriz. Yapılan ibadeti sonrasında da devam ettirebiliyorsanız bu büyük ihtimalle yaptığınız ibadetin makbul olduğu anlamına gelir. Bu anlamda şevval orucunun tutulması mübarek ramazanın bizim için muvaffakiyetle geçmiş olması anlamına gelir. Bu cihetle şevval ayı orucunun ihmal edilmemesi gerekir." ifadelerini kullandı. ŞEVKİ ASLAN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *