image

Doğu ve Güneydoğu'da hayvancılıkla uğraşan ve bölgede 'Göçer' adı verilen hayvan besicileri, sıcak ayların gelmesiyle birlikte Batman ve çevre illerden yüksek kesimlerin ve yayların yolunu tutmaya başladı. Göçerlerin oldukça zorlu geçen yayla yolcuğu, konaklama şeklinde yaklaşık olarak 40 gün 40 gece sürüyor.

Doğu ve Güneydoğu’da hayvancılıkla uğraşan Göçerler, kış aylarında sıcak bölgeler olan ovalara iniyor. Yılın 6 ayını sıcak bölgede geçiren hayvan besicileri, sıcak ayların gelmesiyle birlikte tekrar yaylaların yolunu tutuyor. Yılın diğer 6 ayını da yaylada geçiren Göçerler, oldukça zorlu bir yaşam mücadelesi veriyor. 

Kış aylarında, Batman-Hasankeyf, Mardin-Kızıltepe, Şırnak-İdil gibi sıcak yerlerde geçiren Göçerler, havaların ısınmasıyla birlikte, yaylaların yollarına düştü. Oldukça zorlu geçen yayla yolcuğu, konaklama şeklinde yaklaşık olarak 40 gün 40 gece sürüyor.

 Özellikle İran sınırına paralel olarak uzanan Cilo Dağları’nın yaylalarını tercih eden Göçerler, her gün sürüleriyle Cudi Dağı güzergahından geçiyor. Yayla yollarına düşen göçerler, yayla hayatından memnun olduklarını dile getiriyorlar.

“KIŞA HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK, ÇOĞU HAYVANIMIZ DÜŞÜK YAPTI”

Cudi Dağı’nın Hisar ve Çağlayan ovalarında konaklanan Göçer Kadir Kaçmaz, “Biz Mardin-Midyat’tan geliyoruz. Buradan Hakkari’deki Faraşin ve Kato Dağı’nda bulunan yaylalara gideceğiz. Biz böyle konak konak gidiyoruz ve yaklaşık 40 gün 40 gece bu yolcuğumuz devam ediyor. Yayladaki hayat çok güzeldir ama Göçer hayatı çok zordur. Geçen kış mevsiminde çok zorluk çektik. Özellikle yağan erken karla, Kış erken geldi. Yani daha hiçbir şeyin hazırlığını yapmadan kar bastı ve hayvanlarımız telef oldu. Ölenler oldu, kar altında kalanlar oldu. Yeni doğan kuzularımız çok öldü. Bir aya yakın kar altında kaldı. Yem yoktu, koyunlar besisiz kaldı. Ondan dolayı çoğu düşük yaptı. Kuzular doğduğu gün veya bir iki gün sonra ölüyordu. Şimdi 500 tane koyunumuz var, 200’e yakın koyunumuz da düşük yaptı. Gördüğünüz gibi yaylalara doğru gidiyoruz. Zorlu yolcuğumuz başladı.” diye konuştu.  

AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *