image

Tesis, kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra en büyük 4. baraj ve dolgu hacmi bakımından Türkiye’nin 2. büyük barajı olacak.

Önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada birinci sırada yer alan Ilısu Barajı, 10,6 milyar metreküp depolama hacmi ile Atatürk ve Keban barajlarından sonra 3. büyük depolama hacmine sahip baraj olacak.

Konuyla ilgili yetkililerden şu açıklama yapıldı:

Ilısu Barajı ve HES, temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve bin 820 metre kret uzunluğuna sahip bulunuyor. Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en önemli tesislerinden biri olan Ilısu Barajı ve HES’in planlama çalışmaları 1950’li yıllara kadar uzanıyor. DSİ Genel Müdürlüğü’nün kurulduğu 1954 yılından bu yana Dicle Nehri sularından yararlanmak adına çalışmalar yapılmış, Ilısu Barajı ismi ilk olarak 1980 yılında gündeme gelmişti. Ilısu Barajı ve HES Projesi Kesin Proje Raporu Temmuz 1982 yılında hazırlanmıştı. Ilısu Barajı’nın temeli 2008 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde atılmış ve bu dev projede inşaat çalışmaları başlamıştı.

Ilısu Barajı, 2018 yılında su tutma aşamasına getirilmiş ancak baraj göl sahasında kalan tarihi ve kültürel varlıkların korunup kurtarılmasına yönelik çalışmalar devam ettiğinden su tutulmamış, bu işlem 19 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirilmişti. 23 Nisan 2020’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100. yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı’nda ise Ilısu Barajı ve HES’in 6 türbininden birincisinin devreye alınmasına yönelik testlerin en önemli kilometre taşı olarak ilk döndürme (first run) işlemi gerçekleştirilmişti.  HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *