image

Balpınar (Gresira) beldesine bağlı ve merkeze 6 kilometre uzaklıkta bulunan 600 haneli yaklaşık 4 bin nüfuslu Yeniköy (Sêgirkan) köyü sakinleri, baraj kapaklarının açılmasından dolayı yaklaşık 5 bin dönümlük ekili toprağın sular altında kalabileceğini belittiler.

Köylüler yaklaşık 6 yıldır süren mahkeme nedeniyle ne olacağı kesinleşmeyen yaklaşık 5 bin dönüm tarım arazisinin ekilip ekilmemesi konusunda kendilerine hiç bir tebligat ve uyarının yapılmadığını belirten köy sakinleri İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, sular altında kalan yaklaşık bin dönüm ekili arazileri için yaşanan mağduriyetin yetkililerce giderilmesini istediler.

"BİN DÖNÜME YAKIN EKİLİ ARAZİ SULAR ALTINDA KALDI"

Arazilerinin şu anda sular altında kaldığını belirten Çitçi Selim Önal, "Toraklarımız yaklaşık 6 yıldır mahkemelik olduğu için devletten her hangi bir destek yardımı almıyoruz ve alamıyoruz. Arazilerimiz için şu ana kadar doğru düzgün bir keşif bile yapılmış değildir. Arazilerimize baraj suyunun yetişeceğiyle ilgili bize hiçbir uyarı yapılmadı. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Şu anda bulunduğumuz yer mısır ekilen topraktır. Dünyanın masrafı yapılıyor bu topraklara. Burada ekili olanlar ise domates, patlıcan, karpuz, mısır ve buğdaydır. Şu anda bin dönüme yakın ekili arazi sular altında kaldı. Baraj suyu köye her gün, günde 150-200 metre yaklaşıyor. Şu anda biz çiftçiler olarak mağduruz ve mağduriyetimizin devlet yetkilileri tarafından karşılanmasını talep ediyoruz." Dedi.

Önal, "Yetkililer, köyümüze yakın olan Sinan, Zilek ve Soğuksu köylerine 'arazilerinizi ekmeyin' diye resmi tebligatta bulundular. Bize tarlalarımızı ekip ekmeme konusunda hiçbir uyarı yapılmadı. Köye tebligat yapılmadığından ve köyün toprakları çok kaliteli ve verimli olduğu için bizde araziler boşta kalacağına ekelim dedik. Suyun arazilerimize bu kadar hızlı geleceğini tahmin edemedik." diye konuştu. İLKHA

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *