image

Cezaevlerinin kapasitesinin iki katından fazla olduğuna dikkat çeken HÜDA PAR Batman İl başkanlığı, "Cezaevlerinin doluluk oranına ulaştığı bir dönemde infaz düzenlemesine gidilmesi elbette önemlidir. Ancak hükümetin bu düzenlemede amacı adaletin ikamesi mi, sadece cezaevlerindeki doluluğu bir şekilde boşaltmak mı, Coronavirusune karşı cezaevlerindeki mahkûmların can güvenliğini sağlamak mı yoksa bazı çevrelerin beklentilerini karşılayarak bir siyasi ranta dönüştürmeyi mi murat etmekte? Hükümet, elini vicdanına koyarak bu sorulara cevap verdikten sonra bu düzenlemeyi yapmalıdır. " dedi.

Açıklamada, "Düzenleme kapsamına alınan mahkûm sınıfları ile kapsam dışında bırakılanları değerlendirdiğimizde bu taslak ile adaletin ikame edilmesinin mümkün olmadığı görülmektedir. Bunun yanında cezaevlerinde yatmakta olanların virüse karşı can güvenliklerini sağlamanın da mümkün olmadığı anlaşılıyor. Zira virüs, insanlara bulaşırken onların siyasi düşüncesine, aidiyetine ve etnik kimliğine bakmamaktadır. Bazı mahkûm sınıflarını içeride tutmayı, bazılarını ise bırakmayı izah etmek mümkün değildir." İfadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında, “Cinsel suçların ve uyuşturucu suçlarının dahi kapsama alındığı ancak genç yaşta evlilik mağdurlarının dahi dışarıda bırakıldığı bir düzenleme kamu vicdanını ve adalet anlayışını ciddi olarak yaralayacaktır. Yapılması gereken; mahkûm sınıflarına bakılmaksızın infaz sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesi ve genel olarak, bir seferliğe mahsus bir infaz indirimine gitmektir. Virüs nedeniyle ağır risk altında bulunan yaşlılar ve kronik hastalıkları bulunan mahkûmların dosya içeriğine bakılmaksızın kapsama alınması, insanlığın gereğidir. Ancak böyle bir düzenlemenin de olmayacağı görülmektedir.” Denildi. VEYSİ GÜLTEKİN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *