image

Batman'ın Kozluk (Hezo) ilçesi Oyuktaş (Şıkeftan) Köyü'ne bağlı Yeşilyurt (Gola Masiya) mezrasında 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Erzen Antik Kenti ve Balık Göl'de başlatılan kazı çalışmalarına hava koşulları nedeniyle ara verildi.

Roma dönemine kadar uzandığı belirtilen Erzen Antik Kenti ile Balıklı Göl'ün, bölge turizmine kazandırılması için 2019 yılının ağustos ayında, Batman Valiliğinin katkıları; Kozluk Kaymakamlığı, Batman Üniversitesi, Artuklu Üniversitesi, Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün de iş birliğiyle kazı çalışmaları başlatılmıştı.

Yapılan kazı çalışmaları sonucunda birçok bulguya rastlanmıştı. Hava koşulları nedeniyle kazı çalışmalarına ara verilen tarihi alanın çevresi tel örgülerle kapatılarak tarihi alana girişler yasaklandı.

Elde edilen tarihi kalıntıların kazı evinde birleştirme çalışmaları, kazıda görevli arkeologlar tarafından devam ederken, kazı çalışmalarına mart ayında tekrar başlanması bekleniyor. Kazı çalışmalarına devam edilebilmesi için Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün tekrardan bir kazı oluru vermesi gerekiyor.

2019 yılında, kazı çalışmaları için 500 bin TL ödenek çıkarılmıştı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün tekrardan bir kazı oluru vermesi durumunda kazı çalışmaları için yeni bir ödenek tahsis edilmesi gerekiyor.

Söz konusu tarihin ortaya çıkarılmasının ve bölge turizmine kazandırılmasının kendileri açısından mutluluk verici olduğunu belirten bölge sakinleri, kazı çalışmalarının hiçbir siyasi ranta dönüştürülmeden ve buraya aktarılan ödeneklerin heba edilmeden kullanılmasının büyük bir önem taşıdığını ifade ettiler. (İLKHA)

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *