image

Batmanlı gazeteci Balkan ülkelerini dolaştı. Yaptığı geziyle ilgili gazetemize değerlendirmede bulunan Çelik, “ Önce Arnavutluk’ta depremin yaşandığı bölgeye gittik. Avrupa Yetim Eli Derneğinden gelen arkadaşlarla birlikte… Dernek tarafından gerekli tespitler yapıldıktan sonra acil yardım olarak gıda ve battaniye yardımı yapıldı. Ülkede bir otel tamamen yıkılmış bazı evler ise hasar görmüştü. Gerekli yardımlar yapıldıktan sonra daha sonra da yardımlar yapılsın diye yetkili mercilerle iletişime geçildi. Depremzedeler Türkiye’den geldiğimizi duyunca çok sevindiler, mutlu oldular. Ayrı dilleri de konuşsak, ayrı ülkelerde de yaşasak Müslüman kardeşlerin birbirlerine olan muhabbeti gerçekten duygulandırıcı.” İfadelerini kullandı.

Arnavutluk’u gezip dolaşma imkanı bulduklarını belirten Çelik, “Arnavutluk hakkında bazı bilgiler vereyim orada yüzde 70 Müslüman var ancak çoğunlukla Türkiye'deki laik kesime benziyorlardı. Tabi iyi ve dindar olanları da vardı. Burada meşhur insanlar yetişmiş daha önce.  Aslen Arnavutluk'tan olan İskender Bey ve Mehmet Akif Ersoy gibi... İskender Bey Osmanlı ve Müslümanlara karşı savaşmış diye söylendi. Mehmet Akif Ersoy bilindiği gibi dindar ve şair bir şahsiyet. Hasılı uzun lafın kısası oralar güzeldi.” Dedi.

Karadağ gezisinin çok verimli geçtiğini, orada Karadağ İslam Teşkilatı mensuplarını ziyaret ettiklerini belirten Çelik, “Karadağ nüfusu 660 bin olup 24 şehirli var.  Yüzde 20 Müslüman bir ülke, küçük çok şirin ve güzel bir ülke. Burada da çok dindar ve güzel insanlar olduğu gibi her türlü haramı ve yanlışı yapıp ama elhamdülillah Müslümanım diyen insanlar var. Tabi bunun en büyük nedeni yaklaşık 100 yıl boyunca Sırplardan zulüm görmüş ve neredeyse bütün insani haklardan mahrum kalmışlar.” Dedi.

Sırplar tarafından tahrip edilen Osmanlı Medresesinin tekrar inşa edilmesine ön ayak olan şahsiyetleri ziyaret ettiklerini belirten Çelik, “Karadağ'da Karadağ İslam Teşkilatı tarafından Müslümanlar sahiplenip yüz yıl önce olan ve Sırplar tarafından tahrip edilerek yıkılan Osmanlı medresesi 2008 yılından bu yana tekrar inşa edilerek kız ve erkek öğrencilere ilmi tedrisat veriliyor. 1912'de yıkılan medreseler tekrar inşa edilip 100 yıl sonra 2012'de ilimlerini tamamlayan öğrenciler mezun olarak icazetlerini aldılar. Burada medrese okuyanlar Bosna ve Türkiye'de özellikle ilahiyat ve diğer tüm fenni üniversite bölümlerine giderek eğitimlerini tamamlamaktadırlar. Karadağ'daki Müslümanların durumunu parlak gördüm. Rabbim yar ve yardımcıları olsun...” diye konuştu. AHMET KÖLGE

 

 

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *