image

Gercüş (Gercews) ilçesinde bulunan ve tek tarihi eser olan yaklaşık bir asırlık hükümet konağının restore çalışmaları bitme aşamasına geldi. Aralık 2019'da restore çalışmalarının tamamıyla bitirilmesi planlanan konağa kaymakamlığın yerleştirilmesi planlanırken, Gercüşlüler tarihi konağın turizme kazandırılmasını istiyorlar.

Gercüş ilçe merkezi Bağlarbaşı Mahallesi Hisar Caddesi üzerinde bulunan ve 1926 yılında ilçe statüsü kazana Gercüş’te, 1927 yılında tarihi hükümet konağı yapıldı.

Yapılan restorasyonu değerlendiren Gercüşlü vatandaşlar, restorasyon sonrası kaymakamlığın yerleşmesini istemediklerini, tarihi konağın turizme kazandırılması gerektiğini söylediler.

"ZATEN HÜKÜMET KONAĞI VAR VE İSTEDİKLERİ YERDE HÜKÜMET KONAĞI YAPABİLİRLER"

İlçe sakinlerinden Mehmet Nuri Aslan, "Tarihi konağın restorasyondan sonra kaymakamlık binası yapılması yanlış olacaktır. Bu konağın bir sosyal tesis ya da turizme kazandırılması gerekir. Bir kafeterya lokanta veya vatandaşların faydalanacağı bir mekâna çevrilmesi gerekir. Zaten hükümet konağı var ve istedikleri yerde hükümet konağı yapabilirler. Bu tarihi yerin, halka kazandırılması gerekir. Bölgeyi ziyaret edenler gelip burada istirahat edebilecekler. Böylesi tarihi mekânların restore edilerek vatandaşa kazandırılmasını istiyoruz." dedi.

"KONAĞIN, HALK KÜTÜPHANESİ VEYA MÜZE OLARAK KULLANILMASINI İSTİYORUZ"

 Tarihi konağın restore edilmesinin ilçe halkını sevindirdiğini aktaran ilçe sakinlerinden Ömer Kızmaz, "Restorasyondan sonra kaymakamlık binası yerine halk kütüphanesi, müze veya kafe olarak kullanılmasını istiyoruz. Böylesi tarihi bir mekânın kaymakamlık binası olarak kullanılması bence yanlıştır. Halk için kullanılsa daha güzel olacaktır. Devlet dairesi yerine halk yararına kullanılmasını daha uygun görüyoruz. Müze, kütüphane gibi kullanılması ilçemize değer katacaktır. Örneğin yanı başımızdaki Midyat'ın tarihi yerleri hep kafe olarak kullanılıyor ve Türkiye'nin her yerinden ziyaret edenler oluyor. Tarihi konağın kaymakamlık olarak kullanılması bizce yanlıştır." ifadelerini kullandı.

"HALKA AÇIK BİR MEKÂN OLARAK KULLANILMASI DAHA YERİNDE OLACAKTIR"

İçe sakinlerinden Muhammed Salih Temiz ise şunları kaydetti: "Değerimiz olan bu tarihi yerin restore edilmesi çok güzel bir şey. Sadece kaymakamlık binası olarak kullanılması bizce yanlıştır. Halka açık bir mekân olarak kullanılması daha güzel olacaktır. Kaymakamlık olarak kullanılması tarihe yazı olacak. Restore edilmesi çok güzel ancak sadece kaymakamlık binası olarak kullanılması yanlıştır. Halka açık müze, kütüphane veya kafe olarak kullanılması daha iyi olacaktır."  İLKHA

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *