image

Bu kapsamda, daha önce minaresi taşınan ve 610 yıllık bir tarihe sahip olan Er-Rızk Camii'nin taşınması için başlatılan çalışmalar son aşamasına geldi.

Ilısu Baraj Gölü Projesi baraj göleti altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında, 12 Mayıs 2017 yılında ilk olarak Zeynel Bey Türbesi taşındı.

Zeynel Bey Türbesinin taşınmasının ardından Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Eyyubi (Kızlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliye kapısı (Taçkapı), çeşmesi ile minaresi ve Er-Rızk Camii minaresi taş taş sökülerek Kültürel Park Alanı'na taşındı. Kalan diğer eserlerin taşınması için çalışmalar devam ediyor.

Asırlık Er-Rızk Camii'nin taşınması için Hasankeyf'in tarihi çarşısı olan Kale Sokağı'ndaki esnaflar, 4 Kasım 2019 tarihinden itibaren yeni Hasankeyf'e taşınıp tamamıyla boşaltılan sokakta yıkım işlemleri başlatılmış ve yıkım işleri de son aşamaya gelmiş durumda.

"ER-RIZK PARÇALARININ TAŞINMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

Kalan Er-Rızk Camii parçalarının taşınma çalışmalarıyla bilgi veren Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, "Er-Rızk parçalarının taşınma çalışmaları devam ediyor. Şu an Er-Rızk Camii'nin 4 parkası kalmış durumdadır. Çalışmalar devam ediyor. Eski çarşının yıkılması tüm Hasankeyf'i üzdü Hasankeyf'in can damarıydı, kalbiydi. Esnafların tek tük taşınma işlemleri devam ediyor." dedi.

"ESKİ HASANKEYF'TE ARTIK YAŞAM BİTTİ"

Yeni Hasankeyf yerleşkesinde sorunların var olduğuna dikkat çeken Akdeniz, "Yeni Hasankeyf'e taşındığımızda karşımıza sorunlar çıkıyor. Dükkânların açılması için ruhsatta zorluklar çıkarılıyor. Sokak lambaları yanmıyor. Çöp sorunu var. Çözülmesi için bunları dile getiriyoruz. Bu sorunların bir an önce giderilmesi örnek şehir Hasankeyf'in bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz. Eski Hasankeyf'te artık yaşam bitti. Yeni Hasankeyf'te yaşam başladı." şeklinde konuştu.

"HAK SAHİBİ OLAMAMIŞ ESNAFIMIZ VE VATANDAŞIMIZ VAR"

Hak sahibi olamamış Hasankeyflilere haklarının verilmesi gerektiğine söyleyen Akdeniz, "Hak sahibi olamamış esnafımız ve vatandaşımız var. Bunların sorununun ne olacağını merak ediyoruz. Bir an önce bunlara bir çare bulunması, bu insanlarımızın da yeni Hasankeyf'e gönül rahatlığı içinde gitmesi gerekir. Evi yoksa bu insanlar ne yapacak, nereye gidecek. Bunlara bir an önce bir çare bulunması gerekir. Halkımız bu konuda mustarip. Yetkililere sesleniyoruz; aile vasfı taşımayan veya yeni evlenmiş gençlerimize de bir an önce bir hak sahipliği tanınması gerekir." ifadelerini kullandı.

"KÜLTÜREL PARK ALANI'NDA ÇALIŞMALAR SON HIZLA DEVAM ETMEKTEDİR"

Taşınan kültür varlıkları hakkında bilgi veren Akdeniz, şunları kaydetti: "Şu anda Kültürel Park Alanı'nda çalışmalar son hızla devam etmektedir. Tabi her şey Er-Rızk Camii'nin taşınmasını bekliyor. Kalan eserler de taşındığı zaman minareler yerlerine monte edildiğinde tarihi kültür varlıklarının taşınması bitmiş olacak. Tek sıkıntı çevre düzeninin çok ağır olduğunu görüyoruz. Bir an önce çevre düzenlenmesine geçilmesi lazımdır. Tarihi kültür varlıkları arasındaki yol çalışması bir an evvel bağlanması, müzeye giden yolların bir an önce açılması gerekir ki halk oraya gelebilsin." 

VALİDEN İNCELEME

 Öbür tarafta Vali Hulusi ŞAHİN, Er-Rızk Camii’nin taşınması için Hasankeyf eski çarşısında yürütülen yol yapım çalışmalarını yerinde inceleyerek, yetkililerden yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Yol yapım çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte bin 650 ton ağırlığındaki Er-Rızk Camisi yeni Hasankeyf yerleşkesine en kısa zamanda taşınması planlanıyor.  İnceleme sırasında;  Hasankeyf Kaymakamı Haluk KOÇ, İl Emniyet Müdürü Köroğlu KIRAÇ ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsa ÇAKMAK hazır bulundu. AHMET KÖLGE

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *