36,6411
35,2051
2.962,49
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mahfuz Aydoğan, çocuklarda lösemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Uzm. Dr. Aydoğan, löseminin çocukluk çağı kanser vakalarının yaklaşık yüzde 35’ini oluşturduğunu belirterek, özellikle Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) ve Akut Myeloblastik Lösemi (AML) türlerinin sık görüldüğünü ifade etti.
“Her yıl Türkiye’de yaklaşık 1200-1500 çocuk lösemi tanısı almaktadır. Bu vakaların çoğu 2-5 yaş arasında görülürken, genetik faktörler, radyasyon, kimyasallar ve viral hastalıkların lösemi riskini artırabileceği düşünülmektedir.” diyen Dr. Aydoğan, özellikle 1 yaş altı ve 10 yaş üzerindeki vakalarda tedaviye yanıtın daha zor olabileceğini vurguladı.
Belirtiler nelerdir?
Löseminin, başlangıçta genel bir halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirten Aydoğan, “Çocuklarda kilo kaybı, kansızlık, kemik ağrıları, burun ve diş eti kanamaları, ateş gibi belirtiler sık görülür. Lösemi, karaciğer, dalak, lenf bezleri ve merkezi sinir sistemini etkileyebildiği için bu organlara bağlı baş ağrısı, kusma ve görme bozuklukları da ortaya çıkabilir.” dedi.
Tanı ve tedavi süreci
Lösemi tanısının, kan testleri, kemik iliği biyopsisi ve genetik analizlerle koyulduğunu belirten Dr. Aydoğan, bu süreçte ailenin bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Aydoğan, “Lösemi, tedavi edilebilir bir hastalıktır ve doğru yöntemlerle tedavi başarısı %85’lere ulaşmaktadır. Kemoterapi, lösemide ana tedavi yöntemidir. Bu süreçte bağışıklık sistemi zayıfladığı için enfeksiyonlara karşı özel önlemler alınır.” diye konuştu.
Ailelere moral desteği önemli
Lösemi tedavi sürecinin yalnızca çocuklar için değil, aileler için de zorlu bir dönem olduğunu belirten Dr. Aydoğan, “Tedavinin başarı oranını artırmak için moral desteği büyük önem taşır. Ailelerin, çocuklarına her aşamada destek olmaları, lösemiyle mücadelede çok değerlidir.” şeklinde konuştu.
Erken tanı hayat kurtarır
Uzm. Dr. Mahfuz Aydoğan, lösemi tedavisindeki tıbbi olanakların günümüzde oldukça gelişmiş olduğunu ifade ederek, erken tanının tedavideki başarının anahtarı olduğunu vurgulayarak, “Herhangi bir belirti fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir uzman hekime başvurulmalıdır.” diye ekledi.
Aydoğan, "Lösemiye karşı mücadelede, tıbbi bilgi ve deneyimin yanı sıra ailelerin bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi sürecin başarıya ulaşmasında önemli bir rol oynamaktadır." diyerek sözlerine son verdi. (İLKHA)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "çerez politikasını" inceleyebilirsiniz.