image

Genç yaşta evlendikleri gerekçesiyle binlerce insanın mağdur edilip, cezaevine konulduğunu anımsatan Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Yusuf Tanrıseven, genç yaşta evliliğin toplumun bir gerçeği olduğunu, bunun bu şekilde kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Genç evlilik mağdurlarının mağduriyetlerine bir an önce son verilip, genç yaşta evliliklerle ilgili bir düzenlemenin yapılmasını gerektiğini vurgulayan Tanrıseven, genç yaşta evliliğin tamamen suç olmaktan çıkarılmasına yönelik bir çalışmanın başlatılması gerektiğini kaydetti.

“TOPLUMUN GERÇEĞİNİ SOYUTLAYAMAYIZ”

Genç yaşta evlendikleri gerekçesiyle çok sayıda mağdur vatandaşın olduğunu aktaran Tanrıseven, “Genç yaştaki evlilikler aslında toplumumuzun bir gerçeğidir. Toplumumuzu bundan çok da soyutlayamayız. O yüzden bununla ilgili bir düzenleme yapılması gerekiyor. Toplumda genç yaşta evlendikleri için çok sayıda mağdur var. Genç yaşta evlenen birçok insan var. Bunların çocukları da olmuş ama bakıyorsunuz üzerinden 7-8 yıl geçmiş olmasına rağmen eşleri cezaevine girmiş. Bu insanların, tecavüzcülerle aynı kefeye konulup aynı şekilde yargılanmaları, aynı cezaları almaları, aynı koğuşta kalmaları toplum vicdanını yaralıyor.” dedi.

“SEVEREK EVLENENLERİ TECAVÜZCÜ OLARAK GÖRMEK DOĞRU DEĞİL”

Genç yaşta evliliklerle ilgili bir düzenlemenin yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Tanrıseven, “Kamuoyunun bu yöndeki talebine hükümet kayıtsız kalamaz. Önümüzdeki yargı reformu paketinde bununla ilgili bir düzenleme yapılması bekleniyor. Bu insanlar, severek evlenen insanlardır. Bunların tecavüzcü olarak görülmesi doğru değildir. Yeni yargı paketiyle bu insanların mağduriyetinin giderileceğini düşünüyorum. Artık bu insanların hepsi cezaevinden çıkmalıdır.” diye konuştu.

“MAĞDURİYETLERE BİR AN ÖNCE SON VERİLMELİ”

Çoğu Avrupa ülkelerinde bile genç yaşta evliliklerin teşvik edildiğini aktaran Tanrıseven, bununla ilgili yeni bir düzenlemenin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Tanrıseven, “Batı ülkelerinde bu tür ilişkiler suç olarak görülmüyor. Onlarda bile suç olarak görülmüyorsa bizde tamamen genç yaşta evliliğin suç olmaktan çıkarılması gerekiyor. Genç yaşta evlenen insanların cezaevine girmesi ciddi bir garabettir. O yüzden bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Mahkemeler bunlarla ilgili infazın durdurulmasına yönelik bir karar verip o mağduriyetlerin giderilmesi için geçici çözüm bulabilirler. Bu yönde bir çalışma yapılmalıdır.” şeklinde konuştu. ŞEVKİ ASLAN

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *