image

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, “16 Ekim Dünya Gıda Günü” dolayısıyla gazetemize açıklamalarda bulundu.

Köylerden kentlere yoğun göçün olması nedeniyle yerel ürün yetiştiren insan sayısının azaldığını, bundan ötürü çoğu insanın fabrika çıkışı ürünlere ağırlık verdiğini belirten Doğan, bu durumun sağlığı tehdit ettiğini söyledi.

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı ve doğal gıdalara yönelmek gerektiğini vurgulayan Doğan, özellikle yerel ve mevsimsel gıdalara yönelmenin sağlıklı beslenmeyi olumlu etkileyeceğini ifade etti.

Dünya Gıda Gününün amacından bahseden Doğan, “Dünya Gıda Gününün kurulması amacı dünyada daha güvenli, sağlıklı bir gıdaya ulaşmak ve aç olan ve açlıkla mücadele eden insanlara yardımcı olmaktır. Tabi Dünya Gıda Örgütü kendine bir hedef seçmiştir. Asıl hedef 2030 yılında dünyada aç kalan ya da açlıkla mücadele eden hiç kimsenin kalmamasıdır. Sağlıklı ve güvenli bir gıdayı tüketmeyi hedeflemektedir. Sağlıklı ve güvenlik gıda ne demektir? İnsanın kendi yaşamında dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmeye ulaşması için gerekli olan bir beslenme şeklidir.” dedi.

“GÖÇ BERABERİNDE SAĞLIKSIZ TÜKETİMİ ARTIRMAKTADIR”

Köylerden kentlere yoğun göçün sağlıksız beslenmeyi tetiklediğini vurgulayan Doğan, “Son dönemlerde kırsaldan kente çok büyük bir göç var, bu da beraberinde sağlıksız gıdayı, sağlıksız gıda tüketimini artırmaktadır. Eskiden mevsimsel beslenme söz konusuydu. Mevsimsel beslenme nedir? Kendi mevsiminde yetişen ve doğal olan ürünlerin tüketilmesidir. Tabi bu insan sağlığı açısından çok olumludur. Son dönemlerde organik gıda yerine biraz daha fabrika çıkışı olan sağlıksız gıdalar tüketilmeye başlanmıştır. Bu da insan sağlığı üzerinde özellikle çok büyük sorun yaratmaktadır ve sağlıksız bir beslenme şekli meydana çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“FABRİKA ÜRETİMİ GIDALAR TÜKETİLMEKTE”

Sağlıklı beslenmek için organik, mevsimsel, doğal, yerel gıdaya yönelmek gerektiğini belirten Doğan, “Umudumuz olan konu, hâlâ sağlıklı gıdaya erişimin devam etmesidir. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da herkesin gıdayı ulusal marketlerden tüketmeye başlaması, yerel gıdanın tüketilmesinin gittikçe azalması, kırsal kesimden kentlere göç olması nedeniyle organik gıdaların azalması, bununla uğraşan insan sayısının azalması ve daha çok fabrika üretimi gıdaların tüketimine yönelmesi durumu ortaya çıkmıştır. Bizim için önemli olan insanların daha sağlıklı gıdaya ulaşmak için yine yerel gıdalarla beslenmesi, lif özelliği olan, insan sindirim sistemine daha sağlıklı olan gıdaların tüketilmesi ve mevsimsel dediğimiz gıdalara yönelmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

“SAĞLIKLI GIDA ÜRETİMİNE GİTMELİYİZ”

Doğan, şunları söyledi: “Küresel iklim koşullarından tutun da kuraklığa kadar bizim tükettiğimiz fosil yakıtlar ya da biyodizel yakıtların tamamı insan gıdasını, gıda güvenliğini etkilemektedir. Daha güzel yarınlar için, çocuklarımıza daha güzel besin sağlamak için mutlaka bütün bunları göz önünde bulundurup hem açlıkla mücadeleyi hem de sağlıklı gıda üretimine bu şekilde gitmemiz lazım.” 

ŞEVKİ ASLAN

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *