image

Bölge çiftçisi dertli… Geçen yıl verilen destekleme primleri ve fiyatların yüksek olması sebebiyle pamuk ekim alanının arttığını ifade eden çiftçiler, girdi fiyatlarının artmasından dolayı ürünlerinin yüksek fiyattan satılmasını istiyor. Ancak 2018 yılanda pamuğun kilogram fiyatı 3,80 ile 4,00 lira arasında değişirken, bu yıl 3,00 lira olarak belirlenmesi üreticileri sıkıntıya düşürdü.

Yem, gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi önemli girdi maliyetlerine yıl içinde büyük oranda zam gelmesinin kendilerini ciddi manada etkilediğini dile getiren çiftçiler, bu konuda yetkililerden yardım bekliyor.

Çiftçi Hamdullah Yılmaz, pamuk ektiğine pişman olduğunu, çünkü zarar ettiğini belirterek, “Pamuk ekmiştim, şu an hasat yapıyoruz. İşçiler, pamuğu elle topluyorlar. Kilosunu 70 kuruştan topluyorlar. Bin bir zahmetle ekip topladığımız ürünü fabrikaya götürdüğümüzde çok düşük fiyat veriyorlar. İnanın şu an konuşulan fiyat sermayesini bile karşılamıyor.” dedi.

“ZARAR EDİYORUZ, BÖYLE ÇİFTÇİLİK OLMAZ, BİZE DESTEK VERİN”

Tarım ve Orman Bakanına seslenen Yılmaz, “Lütfen bu fiyatları gözden geçirin. Biz mağduruz, çiftçi mağdur.  Gübre, mazot, ilaç pahalı, ürünümüze ise ucuza alınıyor. Maliyetini bile karşılamıyor. Zarar ediyoruz. Böyle çiftçilik olmaz,  Türkiye'nin çiftçiliğinin gelişmesi lazımdır. Bize destek verseler, bizler her türlü ürünü ekeriz. Yetkililere sesleniyorum, buna bir çare bulun ve çiftçilere kulak verin. Çiftçi çok mağdur, böyle olmaz. Her şey çok pahalı olmuş, ilaç alıyoruz pahalı, gübre alıyoruz pahalı, mazot alıyoruz pahalı, işçilik pahalı, her şey pahalı. O kadar zahmete rağmen ürünü satınca maliyetini bile karşılayamıyoruz ve sermayeden zarar ediyoruz. Fabrika, elle topladığımız için fiyatı daha da aşağı çekiyor. Yazık değil mi?  Yetkililer buna bir çare bulsa çok seviniriz.” diye konuştu. ŞEVKİ ASLAN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *