image

Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı Boğazköy (Bagasê) köyünde gerçekleşen türbe ziyaretine yüzlerce kişi katıldı. Türbe ziyaretine gelenler için, sabah ilk olarak adak edilen birçok hayvan kesilip pişirildi, hazırlanan yemekler ikram edildi.

Etkinlik, 32 yıl önce köy imamlığını yapan Samsunlu Abdullah Teniker, köy imam hatibi Hüseyin Köyuk ile Molla Müyesser tarafından cami hoparlöründe okunan Kur'an-ı Kerim, Kürtçe mevlit, kaside ve ilahilerle başladı. Etkinliğe Gercüş ilçe Müftüsü Zeki İşcan, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve çok sayıda halk katıldı. 

"HER YERİN BİR TAKIM ÖRF, ADET VE KÜLTÜRÜ OLUR"

Türbe ziyareti sonrası bir konuşma yapan Gercüş İlçe Müftüsü Zeki İşcan, "Her yerin bir takım örf, adet ve kültürü olur. Bu çok doğal bir şeydir. Kültürümüze, örf ve adetlerimize kalmamız dini olarak da güzel bir şeydir. Burada metfun bulunan Seyit Bub için -Allah Celle Celaluhu kendisine rahmet eylesin- bildiğim kadarıyla burada Ekim ayının ikinci haftasında bu etkinlik yapılmaktadır. Etkinliğiniz hayırlı mübarek olsun inşallah." dedi.

"EVLİYALAR HAKTIR HEM KUR'AN-I KERİM HEM DE SÜNNETTE YERİ VARDIR"

Türbe ziyareti yapılacağı zaman yapılması gerekenleri anlatan İşcan, "Kesinlikle şunu bilmenizi isterim evliyalar haktır. Hem Kur'an-ı Kerim hem de sünnette yeri vardır. Allah'ın evliyaları, sadık kulları insanları irşat eden, insanları hakka, hakikate adalete ve merhamete yönlendiren insanlar tarih boyunca vardı. Bunlar; Peygamberler, alimler, evliyalar ve mürşitler olmuşlardır. Bunlar insanların hayatlarında çok ciddi ve etkili tesirler bırakmaktadırlar. Şeyh Bubê hazretleri hayırlı ve mübarek bir zattır ki 800 yıldan beri etkinlikler düzenlenmektedir. İnancımız gereği, kesinlikle türbede olan zattan hiçbir şey istenmez. Onlar Allah'ın samimi kullarıdır, biz onları ancak vesile yaparız. Mezar Kâbe gibi tavaf edilmez. Bir mezar nasıl ziyaret edilir Hazreti Peygamber'den (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) öğreneceğiz." ifadelerini kullandı.

"DEVLETTEN TÜRBEMİZİ İNANÇ TURİZME KAZANDIRILMASINI İSTİYORUZ"

Köylerindeki türbenin inanç turizmine kazandırılması gerektiğini söyleyen Köy Muhtarı Abdulhakim Onal, şunları söyledi: "Her yıl Ekim ayının ikinci haftası Perşembe günü köyümüzün türbe ziyareti yapılmaktadır. Şeyh Bubê'nin tarihini tam bilmemekle beraber ihtiyarlarımızdan duyduğumuz kadarıyla 800 yıl önce buraya gelip vefat etmiştir. Devletten türbemizi inanç turizmine kazandırılmasını istiyoruz. Türbemizin çevre düzenlemesinin yapılmasını istiyoruz. Ziyarete gelen vatandaşlar imkân yetersizliğinden dolayı perişan oluyorlar. Konaklama yeri yok. Türbe ile ilgili var olan ihtiyaçlarımızın giderilmesini istiyoruz. Şeyh Bubê hazretlerinin tarihi Keramet-ül Evliya kitabının ikinci cildindedir. Devletin bu tarihi araştırmasını ve türbe girişine bir tarihçesinin yazılmasını istiyoruz."

"BU GELENEK YÜZYILLARDIR VAR"

Diyarbakır'dan köylerinde bulunan türbeye ziyaret için geldiğini belirten Muhittin Batmanlı, "60 yaşındayım, 5 yaşından beri bu etkinliğin her yıl yapıldığını hatırlıyorum. Bu etkinliğe bölgenin birçok yerinden insanlar geliyor. Eskiden binlerce insan geliyordu. İnsanlar gelip burada dualar ediyor, yemek yapıp yiyorlar. Bu gelenek yüzyıllardır var." diye konuştu.

"OSMANLI DÖNEMİNDE BU İNSANLAR KÂFİRLERDEN KAÇARAK BURAYA SIĞINMIŞLAR"

Senede bir defa panayır havasında köylerinde bulunan türbede etkinlik düzenlediklerini söyleyen Ali Gergin, "Boğazköy'deki türbe ziyareti eskiden beri var. Osmanlı döneminde bu insanlar kâfirlerden kaçarak buraya sığınmışlar. Buralarda şehid olmuşlar. Şehid olduktan sonra onlardan sonraki insanlar onlara sahip çıkmışlar. Burada türbeler yapılmış. Bugüne kadar burada şehid olan insanlar sayesinde millet buraya gelip birbirlerini görüyorlar. Mardin, Nusaybin, Kızıltepe ve birçok yerden insanlar ziyarete geliyorlar. Her yıl Ekim ayında bu ziyaretler yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Köylerinde bulunan türbenin tarihi asırlara dayandığını dile getiren Hacire Çiftçi, yıllardır gelenek olarak her yıl Ekim ayının ikinci Perşembe gününde Bubê Türbesinin ziyaret edildiğini söyledi.

Batman'dan türbe ziyareti için köylerine geldiklerini dile getiren Hatun Çiftçi, "Her yıl ziyarete geliyorum. Allah cümlemizin ziyaretlerini kabul etsin." dedi.  İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *