36,8091
34,1864
2.918,61
Batman'da geleneksel hale getirilen ve her sene Batman Valiliği önündeki caddede düzenlenen ve 10 gün süren kitap fuarı sona ererken, kitapçılar ve yayıncılar bu yılki fuardan umduklarını bulamadıklarını ve organizasyon konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirdiler.
10 gün süren kitap fuarına geniş bir kitap yelpazesiyle katıldıklarını belirten Kültür Kırtasiye yetkilisi Seyit Ali Okçu, “Bu sene diğer yıllara nazaran fuara katılım düşük oldu. Geçen yıllarda sattığımız kitap sayısına ulaşamadık. Bunun elbette bazı sebepleri var. Daha önceki fuarlarda Milli Eğitim’in organizasyonuyla öğrenciler fuara getirilir ve kitaplar ve yazarlarla buluşmaları sağlanırdı. Buraya gelen her yaştan öğrenci, kendine uygun kitap alışverişini hem kendi imkanlarıyla hem de valiliğin dağıttığı kitap çekleri ile yapardı. Bu sene öğrencilerin fuara getirilmeleri çok kısıtlı tutuldu. Her sene belediye otobüsleri seferber edilerek öğrenciler fuara getirilirdi ama bu sene bu yapılmadı. Öte yandan daha önceki fuarlarda alınmayan stant kiraları ilk defa bu sene alındı. Ortalama olarak 30-40.000 lirayı bulan bu kiralar bazı yayınevlerinin fuara katılmasının da önüne geçerken otomatikman masraflarımızı arttırdığı için bu sefer kitap fiyatlarında istediğimiz indirimi yapamadık” ifadelerini kullandı.
Yayınevleri yetkililerinin ve Batman’a davet edilen yazarların organizasyondaki aksaklıklar yüzünden tepkili olduklarını söyleyen Okçu, “Organizenin iyi yapılmadığıyla alakalı şikayetler var. Özellikle yazarların konuşma yapacağı platformun arkasında bulunan işyerlerinin gürültüsü, konuşmaları bastırıyordu. Mesela sırf bu yüzden İhsan Süreyya Sırma konuşmasına başlamadan platformdan indi ve bir daha Batman’a gelmeyeceğini söyledi” diye konuştu.
“Yerli kitapçı esnafına daha fazla yer verilmeli”
Fuarda birçok yazarı Batman’a getirerek okuyucularla buluşmalarını sağladıklarını hatırlatan Bilim Kitap Kırtasiye yetkilisi İsmail Yıldız, “Biz kitap evleri olarak Batman'da fuar düzenlemesini olumlu karşılıyoruz. Lakin yerli esnafa, özellikle kitapçı esnafına da yer verilmesi talebinde bulunuyoruz. İnsanların kitap okuma ve satın alma oranında kitap fuarları olduğu zaman bir hareketlik oluyor. Ama gel gelelim iş olarak bize dönüş olmuyor. Bir yıla kadar biz kitap satamıyoruz. O yüzden bizim Valilikten ya da İlk Kültür Müdürlüğü'nden talebimiz yerli esnafın da orada yer açması, onlara da yer verilmesi, stant verilmesidir. Fuarda bulunan yayıncı arkadaşlara sorduk. Oradaki yayıncı arkadaşlar kitapların geçen yıla oranla pek satılmadığından şikayetçiydiler. Bunun da en önemli sebebinin valiliğin desteğinin yetersiz kalması, öğrencilere geçen yıllara oranla çok daha az hediye çeki verilmesi olduğu görülüyor” dedi.
MUSTAFA KAYNAK
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "çerez politikasını" inceleyebilirsiniz.