36,9550
34,2139
2.926,43
Bu yıl yedincisi düzenlenen Batman Kitap Fuarı’nın son gününde Batmanlı Yazarlar standında okuyucuları ile buluşan yazar Nadire Batu, vatandaşların kitap fuarına gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirirken kitap fuarlarının okumaya etkisi üzerine açıklamalarda bulundu.
Batmanlıların kitap konusunda duyarlı olduğunu ve Batman’da köklü bir okuma kültürünün olduğunu söyleyen Batu, “Batmanlı kardeşlerimizin kitap fuarını ziyaret ediyor olmaları bizleri çok sevindirip umutlandırıyor. Bu da bize gösteriyor ki fuarlar, kitap okumayı tetikliyor. Aslında Batmanlılar kitaba yabancı değil. Dijitalleşme hayatımıza girmeden önce Batmanlılar deste deste kitap okurlardı. Ancak dijitalleşmenin hayatımıza girmesi ile beraber, kitap okuma alışkanlığımız çok düşük bir seviyeye düştü. Aslında sadece Batman'da değil, Türkiye genelinde de kitap okuma oranı düştü. Maalesef dijitalleşme sebebiyle halkımız kitap okumaktan uzaklaştı. Film, dizi, sosyal medya izleye izleye, kitaplar kendilerine çok uzun ve sıkıcı gelmeye başladı. Bu bağlamda kitap fuarlarının açılması, halkımız açısından çok büyük bir önem taşır. Çünkü fuarlar, kitap okumayı tetikleyecek birer unsurdur. Bizlerin, kitap okumayı tetikleyecek etkenlere ihtiyacımız vardır. Temennimiz, bu tür etkinlikler sayesinde halkımızda kitap bilincinin tekrar canlanması ve yerleşmesidir” ifadelerini kullandı.
“Okuma alışkanlığı küçük yaşlarda aşılanmalı”
Okuma alışkanlığının kazanılması için ailelere büyük görev düştüğünü söyleyen Batu, “Kitap okuma alışkanlığının oluşması için öncelikle aileler, çocuklarına küçük yaşlardan itibaren kitap okumayı aşılamalı ve buna uygun ortamlar hazırlamalılar. Anne baba kendileri film, dizi izleyerek; fakat çocuklarına 'kitap oku' diyerek kitap okuma alışkanlığı kazandıramaz. Bu nedenle ailecek teknoloji kullanımını sınırlandırmalı ve hep beraber kitap okumalıyız. Ayrıca aileler, çocuklarına kitap okumayı sevdirmek adına etkinlikler, yarışmalar ve sohbetler yapmalılar. Bilhassa anne baba; hal, hareket, davranış ve kitap okumalarıyla çocuklarına örnek olmalılar ki, çocuğa kitap okumayı sevdirmiş olsunlar” şeklinde konuştu.
Çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırmanın toplumsal bir gereklilik olduğunu vurgulayan Batu, “Kitap okuma alışkanlığının oluşması için okullarda da buna dair etkinlikler, yarışmalar, toplantılar yapılabilir. Toplum olarak manen kalkınmaya ihtiyacımız vardır. Geleceği kurgularken çocuklarımızın toplum bilinciyle hareket etmesini sağlayacak planlar yapmamız lazım. Bu nedenle birey olarak değil, toplum olarak hepimiz bunu dert edinip, buna kafa yormalıyız. Eğer birey olarak herkes üzerine düşeni yaparsa, toplum olarak kitap okuma alışkanlığı edinilebilir” dedi.
“İmtihanımız, Filistinli kardeşlerimizin imtihanından daha ağır”
Filistin’in her platformda gündem yapılması gerektiğini söyleyen Batu “Bir Müslüman olarak Filistin kanayan yaramızdır. Bu bağlamda gündemimiz Filistin’dir ve Filistin olmaya devam etmelidir. Çünkü kardeşlerimiz alçak, barbar, Siyonist çeteler tarafından hunharca katlediliyor. Maalesef Filistinli kardeşlerimizin her türlü yardıma ihtiyaçları vardır. Ancak toplumumuzun sorunları, manevi gıdaya ihtiyacın belirtisidir. Bu nedenle imtihanımızın, Filistinli kardeşlerimizin imtihanından daha ağır olduğunu düşünüyorum. Çünkü Filistinli kardeşlerimizin imani açıdan geleceği parlak, inşallah onlar imtihanı geçmiş, her türlü zorluk ve sıkıntı içinde yürekten gelen bir sesle ‘Hasbunallah we ni’mel wekil’ diyebiliyorlar, zulme karşı direniş yolunda hunharca katledilme pahasına inançlarından ve duruşlarından taviz vermiyorlar. Peki ya, bizlerin hali ne olacak! Maalesef ahiretimiz sallantıda ve tehlikede. İmanımızı pratiğe dökecek, eyleme geçirecek hiçbir faaliyetimiz yok. Asıl biz acınacak ve ağlanacak durumdayız” diye konuştu.
MUSTAFA KAYNAK
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için "çerez politikasını" inceleyebilirsiniz.