image

Kozluk ilçesi Oyuktaş köyüne bağlı Yeşilyurt mezrasında 3 bin yıllık tarihi olduğu tahmin edilen Erzen antik kenti ve Balıklı Göl'de arkeolojik kazı çalışmaları başladı.

Batman Valiliği, Kozluk Kaymakamlığı ve Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ortak girişimleri sonucu Erzen antik kentinde ve Balıklı Göl'de binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkarılıyor.

Kozluk içesine bağlı Oyuktaş köyü Yeşilyurt mezrasında; 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olduğu tahmin edilen ve 11. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar bölgenin en önemli başkentlerinden biri olduğu anlaşılan, tarihte birçok medeniyete beşiklik eden ve Romalılar'ın, Abbasiler'in, Eyyubiler'in, Mervanoğulları'nın hüküm sürdüğü ayrıca Türk beyliklerinden Dilmaçoğulları Beyliği'nin de başkentliğini yapan tarihi "Erzen antik kenti ve Balıklı Göl"de başlatılan arkeolojik kazılar hız kesmeden devam ediyor.

6 arkeolog, 1 sanat tarihçisi, 1 restoratör ve 12 işçiden oluşan kazı ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Kozluk Kaymakamı Osman Bilici; yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili uzman arkeolog Cabir Alper'den bilgi aldı.

Birçok medeniyete beşiklik ve başkentlik yapan Erzen antik kenti-Balıklı Göl'ün tarih ve turizm açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Bilici; yapılan kazı çalışmalarının dönemler halinde devam edeceğini, devam eden kazı çalışmaları sonucunda Erzen hakkında daha kesin bilgilere ulaşılacağını ve Erzen tarihinin yeniden yazılacağını ifade etti. 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *