Euro

36,2785

Dolar

34,4229

Altın

2.837,38

haberler
Güncel

Bangladeş 10 eski bakanı soykırım suçlamasıyla gözaltına aldı

Gözaltına alınanlar arasında eski İçişleri Bakanlığı başkanı Jahangir Alam, eski bakanlar, danışmanları ve eski bir Yüksek Mahkeme yargıcı da yer alıyor.
  • Ekleme: 28.10.2024 13:32 Güncelleme: 28.10.2024 13:32
Editör
Bangladeş 10 eski bakanı soykırım suçlamasıyla gözaltına aldı

Bangladeş Uluslararası Suç Mahkemesi (ICT), aralarında eski Başbakan Şeyh Hasina hükümetinin 10 bakanının da bulunduğu 20 kişiyi insanlığa karşı suç ve soykırım suçlamasıyla gözaltına aldı.

Mahkemenin başsavcısı Tajul İslam, gazetecilere verdiği demeçte, gözaltına alınanların söz konusu suçları Temmuz-Ağustos 2024'teki kitlesel hükümet karşıtı protestolar sırasında işlediklerini söyledi.

Gözaltına alınanlar arasında eski İçişleri Bakanlığı başkanı Jahangir Alam, diğer eski bakanlar, danışmanları ve eski Yüksek Mahkeme yargıcı Shamsuddin Manik de yer alıyor. Bu kişilerin hepsinin 18 Kasım'a kadar mahkemeye çıkarılması gerekiyor.

ICT daha önce Hindistan'da bulunan Şeyh Hasina ve onun yönetiminden sürgün edilen yetkililer de dahil olmak üzere en az 45 kişi hakkında, yaz aylarındaki hükümet karşıtı gösteriler sırasında soykırım suçlamasıyla karşı karşıya kalmaları için yakalama emri çıkarmıştı. Eski başbakanın Bangladeş'e iadesi için kolluk kuvvetleri Interpol'den yardım talep etmeyi planlıyor.

Şeyh Hasina ve eski iktidar partisi Awami Birliği üyelerinin yanı sıra kolluk kuvvetlerine karşı ICT'ye halihazırda 60'tan fazla iddia sunuldu.

5 Ağustos'ta hükümet karşıtı gösterilerin ortasında Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina istifa etti ve ülkeden kaçtı. Aynı gün, Hintli yetkililerin onun güvenli bir yerde tutulduğunu söylediği Hindistan'a sığındı. Öğrenciler, yüksek işsizlik ve umut eksikliğinden memnun olmadıkları için onu ve hükümetini protesto ettiler. Ülkede Şeyh Hasina'ya soykırım da dahil olmak üzere 200'den fazla suçlama yöneltildi. Temmuz ve Ağustos başındaki protestolarda ülkede en az 863 gösterici hayatını kaybetti.

8 Ağustos'ta Bangladeş'te Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus liderliğindeki geçici hükümet yemin etti. (İLKHA)

Son Eklenenler

Çok Okunanlar